3 stappen naar zelfzorg voor alleenstaande moeders

Als alleenstaande moeder heb je het zwaar. Niet alleen heb je een kind waar gezorgd voor moet worden en die veel aandacht nodig heeft. Je hebt ook nog eens werk en het huishouden. Hoe jullie het doen? Geen idee. Hoe jullie toch voor jezelf kunnen zorgen? Ja, daar heb ik wel wat ideeën over. Als je dit artikel leest ben je waarschijnlijk al geïnteresseerd in beter voor jezelf zorgen. Dat mag ook wel. Je bent het waard om veel liefde en aandacht in te steken. Als je dit gedeelte van je leven verwaarloost kan het helaas leiden tot burn outs en ziekten. Zelfzorg zal niet alleen een positieve impact hebben op jou, maar ook je hele gezin.

Je hoeft geen superheld te zijn

Zelfs de dagen die voelen als overleven in plaats van overwinningen mogen gevierd worden. Jij hebt je daar doorheen geslagen en dat is een applausje (traktatie?) waard. Bovendien als je kijkt naar superhelden, maken die ook ontzettend veel fouten met al die grote verantwoordelijkheid die ze hebben. We zijn allemaal mensen, en we maken allemaal fouten. Perfectie is een mythe. Probeer eens wat vaker nee te zeggen tegen mensen. Natuurlijk heb je de discipline en de kracht en nog honderd dingen waar mensen bewondering voor hebben. Maar je mag je masker ook af en toe afzetten. Je waarde zit niet vast aan het idee van productiviteit en stoïcisme. Laat jezelf maar even een mens zijn met complexe emoties en relaties, dat is oké.

Beweging

Bewegen is een belangrijk deel van je mentale gezondheid. Dit kan een uitdaging zijn als alleenstaande moeder. Wanneer heb je er nou tijd voor? En wanneer heb je er ook vooral de puf voor? Denk eens terug aan je studententijd of hoe je was als kind… Wat vond je toen leuk om te doen? Het is belangrijk om niet alleen hard te lopen of op yoga te gaan omdat de andere moeders dat zo erg aanbevelen. Doe iets waar je hart blij van wordt. Iets wat je vol kan houden. Als het een keer een dagje niet lukt, ook prima, volgende dag een nieuwe dag. Wees niet te kritisch naar jezelf. Dat is voor niemand goed, en dat verdien je natuurlijk ook helemaal niet!

Een relatie met jezelf

De relatie die je hebt met jezelf, is de belangrijkste relatie. Probeer jezelf eens te behandelen zoals je een relatie met een partner zou behandelen. Maak tijd voor jezelf. Bel de oppas en ga een dagje naar de spa. Neem jezelf mee uit eten of naar de film. Seks is ook een belangrijk gedeelte van dit gesprek. Als je al ongemakkelijk wordt van het idee, weet dat je niet de enige bent. Dat is hartstikke normaal. Maar het is ook zeker waard om over te blijven praten. Niet alleen voorkom je er depressies mee, is het een bewezen effectieve manier om gelukkiger te worden, het is ook nog eens leuk! Ja, dat hoor je goed. En je hebt er helemaal geen partner voor nodig. Het zorgt voor energie en gaat ook dingen als menstruele krampen tegen. Je kan tegenwoordig ook nog eens anoniem en online een vibrator kopen. Dus je hoeft niet zo’n raar, klein winkeltje in, waarbij je dan nog eens moet rondneuzen. Het kan allemaal lekker thuis vanaf de bank.

Jij bent de belangrijkste persoon in je eigen leven. Laat ook eens aan je kinderen zien dat je onvoorwaardelijke liefde hebt voor jezelf, dat is toch fantastisch?!

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Waarom je als alleenstaande moeder hulp wil bij het afsluiten van een hypotheek

Als alleenstaande moeder kan het best lastig zijn als je een hypotheek wilt afsluiten. Want …