Pieter Konijn – Wie is de dief?

pieterWie steelt er steeds de radijsjes die Pieter, Benjamin en Lily uit de tuin van meneer Verhoef hebben gegapt? Een voor een worden het er steeds minder….

Ruim een eeuw geleden begon de Engelse Beatrix Potter met het schrijven en illustreren van verhalen over Pieter konijn. Inmiddels zijn er heel wat generaties kinderen geweest die van de avonturen van Pieter konijn en zijn vriendje Benjamin wollepluis hebben gelezen. Deze 2 konijntjes halen dikwijls kattenkwaad uit in de tuin van buurman Verhoef. Naast de vele boeken die er zijn verschenen is Pieter Konijn tegenwoordig op regelmatig in het tv programma van Zappelin te zien.

Dat is ook precies waar mijn zoon dit konijn van kent, zijn reactie bij het zien van dit prentenboek is dan ook: ‘hé dat is dat grappige konijntje dat ook wel eens op televisie komt, die doet altijd hele ondeugende dingen.’ Het is dus beslist geen straf om op de deze druilerige middag het boek van Pieter konijn – Wie is de dief te lezen.

Recensie

Voordat het verhaal begint zien we de plattegrond van het bos waar Pieter Konijn woont. Daarop is te zien wie er allemaal nog meer in het bos wonen. Zo wonen onder andere,  Eekhoorn Hakketak, Vrouwtje Plooi en Lily Donsstaart ook in het bos. De tuin van meneer Verhoef staat er ook op en dat is waar het verhaal begint.

Benjamin en Pieter zijn op een ochtend radijsjes aan het snaaien in de tuin van meneer Verhoef als ze plotseling horen dat hij er aan komt. Snel vluchten de konijntjes in een ontsnappingstunnel. Ze hebben nog net 4 lekkere radijsjes mee weten te nemen. Waar zullen ze die nou eens opeten? Niet thuis, want dan heeft mama Konijn in de gaten dat ze in de tuin van meneer Verhoef zijn geweest.

IMG_2895

Tijdens de zoektocht naar een geschikte plek om de radijsjes op te eten verliezen ze elke keer een radijsje. Hoe kan dat nou, zou iemand de radijsjes van Pieter en Benjamin hebben gestolen? Als er nog 1 radijsje over is komen ze heer Vos tegen, op het nippertje weten ze aan hem te ontsnappen. Maar nu is ook het laatste radijsje verdwenen. Thuis gekomen ruiken ze dat mama Konijn iets lekker heeft gemaakt. Het ruikt als.. radijsjessoep! Mama Konijn vertelt dat het zusje van Pieter, Wipstaartje allemaal radijsjes heeft gevonden….

IMG_2897

Dacht mijn zoon in eerste instantie nog dat heer Vos de radijsjes zou hebben gestolen, aan het eind van het verhaal heeft hij echt wel in de gaten dat het Wipstaartje is geweest. Die was ook al een paar keer verscholen achter de bosjes op de tekeningen te zien. Achter in het boek is nog een opdrachtje te vinden, er wordt gevraagd of je buiten een aantal dingen zoals bladeren en bloemen kunt vinden. Vanwege het weer zit dat er vandaag niet in, dus de vindersdiploma die je hiermee kunt ‘verdienen’ bewaren we voor een dag met mooier (droog) weer.

Ik had eigenlijk ook niet anders verwacht, dit is wederom een erg leuk verhaal over Pieter Konijn. Het verhaal is leuk voor kinderen vanaf een jaar of 3 omdat er een beetje spanning, een ondeugend konijntje en een happy end in zit. Voor kleinere kindjes vind ik het ook een leuk prentenboek, ze zullen het verhaal misschien nog niet begrijpen, maar de plaatjes zijn ook erg mooi om te bekijken. Dus als mijn dochter van 2 jaar zo wakker is van haar middagdutje, gaan we er gezellig nog een keer voor zitten.

Pieter Konijn – Wie is de dief? – Beatrix Potter
Bekijk op bol.comHardcover, 32 pagina`s, uitgeverij Ploegsma
Bestel dit boek hier >>>>>

About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

Abel en Ad [bespreking]

Mogen een eekhoorn en een rat wel vrienden zijn? Goede vraag… mogen een eekhoorn en …