Mijn naam is Bob, prentenboek over James Bowen en zijn kat

mijn naam is bobBob en James zijn de beste vrienden: waar James ook naartoe gaat, straatkat Bob gaat met hem mee. Maar hoe verging het Bob voordat hij James ontmoette? Dit is het verhaal over Bobs eerste jaren. Over de tijd dat zijn leven op z’n kop kwam te staan en hij op zoek moest naar een nieuw thuis, en naar iemand die van hem hield…

Recensie
James Bowen is een Engelse schrijver en straatmuzikant. Hij leefde jarenlang op straat met een drugsverslaving, totdat de gewonde kater Bob in zijn leven kwam. In plaats van zijn geld aan drugs te besteden, besloot hij de kat te helpen en dat was een keerpunt in zijn leven. De roman die hij hierover schreef, werd een wereldwijde bestseller, en het duo is nog steeds onafscheidelijk.

mijn naam is bob 2In het prentenboek zie je het verhaal van Bob voordat hij bij James terechtkwam. Dus waarom de prachtige rode kater op straat belandde, en hoe het zover kwam dat hij gewond en verwaarloosd bij James aankwam.

Ik heb wel eens van dit duo en de bestseller gehoord, maar nooit gelezen. Ik ben dus zeker wel geïntrigeerd over dit verhaal. Maar voor peuters en kleuters is dit natuurlijk gewoon een prentenboek met zo maar een verhaal. Die kennen en snappen de context natuurlijk niet. En op het eerste oog lijkt dit best een heftig verhaal voor een prentenboek.

Gelijk maar de test gedaan met mijn eigen kleuter van 5 jaar. Zij zit nu in groep 2 en is dol op voorgelezen worden. Ze kiest zelf altijd een boek uit van onze boekenkast, maar ondertussen kent ze alle boekjes wel tot in den treuren. Ze is dan erg blij met een nieuwe aanwinst.

mijn naam is bob 3Voor een prentenboek is het best een lang verhaal. Het boek is wel goed te verdelen in stukken waardoor je het niet in een keer uit hoeft te lezen. Zoals de achterflap al doet vermoeden, is het voor een groot deel wel een zielig verhaal over een kat die alleen, bang en verdrietig is.

Emoties waar kinderen ook mee te maken krijgen, dus zeker een boek waarmee je deze onderwerpen bespreekbaar kunt maken. Het is wel een boek waar je wat extra uitleg bij moet geven tijdens het lezen. Zeker als je het halverwege weg legt en de volgende dag verder gaat lezen. En bij de eerste keer lezen.

Door deze emoties en het feit dat je weet dat het op een waar gebeurd verhaald gebaseerd is, is dit prentenboek wel een pareltje. De mooie tekeningen helpen hier natuurlijk ook aan mee. Mijn dochter vond het eerst heel zielig voor deze kat, maar was daarna helemaal blij toen deze lieve poes zo’n lief baasje had gevonden. De extra achtergrond informatie en foto’s aan het einde van het boek vindt ze eerlijk gezegd het aller-leukste van het hele prentenboek.  Dat maakt het ook voor haar echt!

Bij ons is dit boek in korte tijd al tig keer (voor)gelezen. Niet alleen mijn kleuter pakt dit boek, maar ook haar oudere zussen hebben het verhaal al meerdere keren gelezen. Het boek behoort bij ons nu dus al bij de favoriete prentenboeken. En dat heeft vast ook iets te maken met dat Bob heel erg lijkt op onze kat…

Mijn naam is Bob – James Bowen & Garry Jenkins
Bekijk op bol.comPrentenboek, hardcover, 32 pagina’s, Kluitman
Bestel dit boek hier >>>>

About Saray

saray@hupemail.nl'
Met mijn man en onze drie dochters, huisdieren en veel boeken, woon ik in West-Friesland. Ik ben actief in de gemeente waar ik woon, werk fulltime, kook en tuinier graag en ben bovenal moeder.

Check Also

Het geheime leven van virussen

Er zullen weinig kinderen zijn die nog nooit van Corona gehoord hebben. Ze weten dat …