Eetkalender 2017 – Francesca kookt [recensie]

eetkalender-2017-coverNa het succes van de Eetkalender 2016 stelt foodblogger Francesca van Berk nu de Eetkalender 2017 samen, met meer dan tweehonderd recepten voor het hele gezin. Nooit meer de vraag ‘Wat eten we vanavond?’, maar een kalender met voor elke week een menu, met handige boodschappenlijstjes zodat je in één keer boodschappen kunt doen voor de hele week. Vis, vlees en vegagerechten wisselen elkaar af, met tussendoor leuke tips en extra informatie, bijvoorbeeld over seizoensgroenten.

Nieuw in 2017 zijn de vaste kliekjesdag op vrijdag zodat je zo min mogelijk hoeft weg te gooien en dus ook lief bent voor je portemonnee, het dikkere papier (nu echt een kookboek), de handige receptenindex en een notitiepagina achterin de kalender.

Recensie
Ik vind het concept van de Eetkalender 2017 een wereldconcept: een kalender met daarin 52 weekmenu’s én boodschappenlijstjes!

eetkalender-2017-inleiding

De Eetkalender 2017 gaat uit van een aantal basisingrediënten die je altijd in huis moet hebben (als je kookt uit deze kalender). Bijvoorbeeld zout, peper en basis specerijen, maar ook plantaardige oliën en zaken als bloem, maïzena en bouillonblokjes.

eetkalender-2017-maart-2017

De Eetkalender 2017 houdt er ook rekening mee dat je eigenlijk altijd over houdt als je kookt van een recept. Om nu te voorkomen dat je aan het einde van de week allemaal verse ingrediënten moet weggooien, is de vrijdag uitgeroepen tot kliekjesdag. Bij iedere vrijdag staan suggesties wat je kan koken met spullen die je over hebt.

eetkalender-2017-hele-jaar-door-groente-en-fruit eetkalender-2017-ruimte-voor-afspraken

De Eetkalender 2017 houdt rekening met de seizoenen. Aan het begin van iedere maand staat een overzichtje met de groente, het fruit en de vissoorten die in die maand over het algemeen goed verkrijgbaar zijn. Op deze eerste maandpagina staat ook weergegeven welke gerechten die maand verdeeld over vier of vijf weken op het menu staan. Iedere week heeft vier gerechten, en dus een kliekjesdag op vrijdag.

eetkalender-2017-een-dinsdagmenu

De Eetkalender 2017 is een weekkalender. Naast de dagelijkse recepten, is er ook ruimte om je afspraken of andere belangrijke zaken op te schrijven. Dat is natuurlijk maar bijzaak in deze kalender, wat mij betreft tenminste wel.

eetkalender-2017-weelmenu

De recepten zijn overzichtelijk in kolommen weergegeven: eerst de ingrediënten en daarna de bereidingswijze. Gelukkig staat bij ieder gerecht ook aangegeven hoe lang je bezig bent. Dat is handig, dan kan je daar ook bij het plannen van je werkweek rekening mee houden. Zo zie ik bijvoorbeeld bij donderdag 5 januari 2017 staan dat de kippenpoten met honing, soja en rijst dan wel 40 minuten duren om te bereiden, maar ook 2 uur marineren vragen. Normaal zou dat niet handig zijn, omdat ik op donderdag werk. Laat 5 januari 2017 voor mij in de kerstvakantie vallen, dus ik zou toch die dag kippenpoten kunnen bereiden! Helemaal rechts staat iedere week welke boodschappen je in huis moet halen, aanvullend op je basisvoorraden.

eetkalender-2017-een-woensdagmenu

Ik schreef het al, ik vind het een geweldig concept! Ik heb geen hekel aan koken, sterker nog, ik heb er best lol in om elke dag iets lekkers op tafel te zetten als het maar niet te ingewikkeld is en ook niet te veel tijd kost. Maar als je allebei werkt, kan het wel eens ingewikkeld worden om weer een nieuwe variatie op het oude thema te bedenken. Een kalender met gerechten voor een jaar, is daarbij erg behulpzaam. En kan ook weer leiden tot nieuwe favoriete gerechten.

De variëteit aan gerechten is enorm: burgers, ei, hartige taarten en quiches, pasta, pizza, vis, vlees, rijst, vega, soep, wraps en taco’s en salades. Voldoende keus voor iedereen!

eetkalender-2017-register eetkalender-2017-meer-register

Het concept van de Eetkalender 2017 doet me ook erg denken aan maaltijdboxen (waar wij overigens tot volle tevredenheid gebruik van maken): je hoeft niet na te denken wat je iedere dag zult gaan eten. Voor vier dagen is dat al voor je bedacht én je hebt nog een handig boodschappenlijstje ook. Het enige verschil met de maaltijdbox is dat je zelf je boodschappen nog moet doen, in plaats van dat de box wordt thuisbezorgd (maar hee, met alle pick up points en de bezorgservice die verschillende supermarkten tegenwoordig bieden, is dat ook niet zo ingewikkeld meer).

eetkalender-2017-titel eetkalender-2017-register-en-notities

De Eetkalender 2017 is van de hand van Francesca van Berk, foodblogger op Francesa kookt, wat overigens ook een ontzettend leuke website is met heel veel recepten en inspiratie. Francesca heeft meer kookboeken geschreven.

eetkalender-2017-auteur-en-fotograaf
Ik denk niet dat ik in 2017 elke week, en zeker niet elke dag, uit de Eetkalender 2017 zal gaan koken. Maar aangezien de recepten er niet ingewikkeld uitzien én ook nog erg smakelijk, ben ik er wel van overtuigd dat ik de kalender er geregeld bij zal pakken als ik mijn boodschappenlijstje klaarmaak. Ik zou zeker adviseren om deze kalender in huis te halen!

Eetkalender 2017 – Francesca van Berk (Francesca kookt)
Kookboek, ringband, Uitgeverij Lev.
Bestel de Eetkalender 2017 hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Met mes en stokjes

Als ik dit kookboek in handen krijg, blader ik het even door en valt mijn …

Share
Share