Plak een (lache)bekje op je post

Doordat veel mensen meer geïsoleerd zijn door Corona, denk bijvoorbeeld aan ouderen in verpleeghuizen die vrijwel geen bezoek kunnen ontvangen, worden er meer kaartjes verstuurd. Gelukkig maar, want de meeste mensen vrolijken op van een berichtje in de brievenbus. Het is voor veel mensen leuker dan een appje, zeker voor ouderen!

Lachebekje / Smiley
Hoe leuk is het dat je nu je post kunt opvrolijken met een lachebekje. Er zijn 6 verschillende postzegels uitgebracht waardoor je voor iedere gelegenheid wel een passende zegel kunt vinden. Vergelijk het maar met een emoticon, zoals een smiley, in een WhatsApp bericht: het geeft net even iets meer aan de ontvanger!

Over NVPH
De NVPH is de vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren is in 1928 opgericht. Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpt ze, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen. De NVPH heeft een eerstedagenvelop uitgegeven met deze nieuwe postzegels en wat interessante informatie over emoticons opgezocht:

7 miljard emoji’s
Dagelijks versturen we zo’n 7 miljard emoji’s naar elkaar. Maar wist je dat er een twaalfkoppig emoji commissie bestaat die bepalen welke emoji wel en welke niet wordt ontwikkeld in Unicode? Daar wordt vier keer per jaar over vergaderd door het Unicode Consortium in Amerika. Het is een behoorlijk Amerikaans en mannelijk gedomineerd gezelschap, die onder meer heeft bepaald dat emoji’s geen seksuele hints mogen bevatten. Ter compensatie zijn er een lading groenten en fruit in de omloop gekomen..

Lachebekje
Voor het begin van de 21e eeuw was een ‘lachebekje’ de gangbare Nederlandse benaming. Het eerste (bekende) lachebekje dateert uit een advertentie in de New York Herald Tribune van 10 maart 1953. In de jaren zeventig werd de smiley steeds populairder. De broers Murray en Bernard Spain voorzagen de smiley van de slogan ‘Have a happy day’ en de smiley werd gebruikt voor allerhande voorwerpen, zoals buttons, bekers, t-shirts, bumperstickers en zelfs drop. Er is zelfs een zeer bekend chocoladesnoepje dat al zijn snoepjes voorziet van een gezichtje.

Japanse emoticons
Een smiley in ASCII-tekens is een emoticon. Computerwetenschapper Scott Fahlman gebruikte in 1982 de eerste :-), inmiddels door elk toetsenbord automatisch vertaald naar ?. 1982 wordt gezien als het geboortejaar van het emoticon. Fahlman ziet zijn bedenksel als ‘zijn cadeautje aan de wereld’. Hij heeft er nooit geld mee verdiend. In Japan is het gebruik van emoticons populairder – en complexer – dan het westerse emoticon. De Japanse emoticons doen het meest denken aan origami met letters.

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Bigben Wekkerradio met verwisselbare frontjes

Voor alle kinderen die maar niet kunnen kiezen wat voor wekkerradio ze willen, is dit …

Share
Share