SecretScouts en de verloren Leonardo

SecretScouts coverSecretScouts en de verloren Leonardo is het eerste deel van een nieuwe jeugdserie rond de SecretScouts. De zusjes Sophia en Lisa belanden met hun buurjongens, de broers Tom en Jack, in een spannend avontuur.  Ze krijgen een bijzondere schets van hun buurvrouw, het lijkt wel een schets van Leonardo da Vinci te zijn. Tijdens een reisje naar Parijs gaan Sophia en Lisa verder op onderzoek uit. Ook ontdekken ze een geheime kamer in hun huis en daar vindt het viertal een vreemd apparaat. Met dit apparaat blijk je door te tijd te kunnen reizen en Sophia, Lisa, Tom en Jack ontmoeten Leonardo da Vinci himself in 1475 … En het avontuur zet zich voort tijdens de schoolreis naar Venetië aan het einde van het boek.

Recensie

Ik moest even op gang komen in SecretScouts en de verloren Leonardo, in het begin vond ik het even zoeken. Na een paar hoofdstukken werd ik echter gegrepen door het verhaal. Vanaf het moment dat de kinderen beginnen te vermoeden dat de schets een echte Da Vinci zou kunnen zijn, ontwikkelt het verhaal zich razendsnel.

Het reizen door de tijd vind ik een boeiend gegeven, ik lees graag boeken rond dit thema. Het is heel geloofwaardig uitgewerkt in dit boek. Leonardo heeft een manier ontwikkeld en die blijkt nog te werken ook. De auteurs hebben gelukkig het feit, dat iedere inmenging uit het heden in het verleden van invloed is op de toekomst, niet uit het oog verloren. Over het algemeen is de boodschap dat je, als je terug gaat naar het verleden, niets mag veranderen. In De verloren Leonardo is het verfrissende uitgangspunt echter dat die reis naar het verleden toch zou plaatsvinden en de geschiedenis niet kan veranderen. De manier waarop onze moderne technologie, een smartphone bijvoorbeeld, gebruikt wordt door Leonardo da Vinci, vind ik fantastisch.

Eerlijk gezegd had ik, en heb ik nog steeds, wat moeite met plaatsen welke leeftijd de kinderen hebben. Zijn het nu basisschoolkinderen of middelbare scholieren? Voor beide leeftijdsgroepen zijn er aanwijzingen en dat kan het wat verwarrend maken.  Anderzijds gebeuren er zoveel dingen die eigenlijk niet voor te stellen zijn dat je hier geen last van hoeft te hebben.

SecretScouts en de verloren Leonardo is heel beeldend geschreven en het voelt alsof je zelf reist door te tijd en dineert met de tijdgenoten van Leonardo da Vinci. Het boek biedt veel informatie uit de kunstgeschiedenis, die verder gaat dan de oppervlakte. Als kinderen dit boek gelezen hebben, hebben ze echt wel iets opgestoken over Da Vinci. En volwassenen overigens ook, ik vind het een boek voor alle leeftijden (vanaf een jaar of 10 dan)!

Het boek is geschreven door het auteursduo Dennis Kind en Wendel Kind-Wagenaar. Aangezien De verloren Leonardo deel 1 is genoemd, kan ik me enorm verheugen op de volgende delen. Waarbij ik hoop dat Sophia, Lisa, Tom en Jack weer door de tijd gaan reizen en ons nog veel meer over kunst en geschiedenis gaan leren! En er zijn nog wel wat vragen te beantwoorden, zoals die geheimzinnige witte hermelijn die voortdurend door het boek en door de geschiedenis zwerft …

SecretScouts en de verloren Leonardo, Kind Kind
jeugdboek, hardcover, 320 pagina’s, House of Sprouts
Bestel dit boek hier>>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De Wolventemmer, Opgejaagd – jeugdboek Barbara Jurgens

Als wolventemmer is het Runa’s taak om de bedreigde wolven uit Italië naar een veilige …

Share
Share