Lekker zonder allergenen [recensie]

lekker-zonder-allergenen-recensie-copyright-trotse-moeders-1Allergie is een reactie van het menselijk afweersysteem op bepaalde stoffen van buitenaf die we allergenen noemen, en is de meest voorkomende chronische ziekte. Mensen die allergisch zijn aan voedingsstoffen als koemelk, gluten, eieren, pinda’s etc., kunnen dan ook niets aanvangen met ‘gewone’ kookboeken. Met Lekker zonder allergenen hoeven mensen met voedselallergieën zich helemaal geen zorgen te maken om ongewenste ingrediënten bij het bakken! Yves Thomaes ontwikkelt al jaren recepten zonder allergenen in samenwerking met de Vlaamse coeliakievereniging en Time for Lyme. Voor dit boek stelde hij een 50-tal eenvoudige allergeenvrije recepten op punt, zodat mensen met voedselallergieën zonder zorgen zelf hun lievelingsgerechten kunnen maken.

Recensie
“Dat is handig”, dacht ik toen ik het receptenboek Lekker zonder allergenen binnenkreeg ter recensie. Ik dacht hiermee een soort van basiskookboek in huis te halen waaruit ik recepten kon halen wanneer ik iemand met bijvoorbeeld coeliakie of koemelk-intolerantie te eten kreeg. Ik vind het altijd prettig wanneer mensen ‘gewoon’ mee kunnen eten en niet een apart bordje krijgen, dat krijgen zo ongetwijfeld al vaak genoeg!

lekker-zonder-allergenen-recensie-copyright-trotse-moeders-4

Ik heb zelfs een keer met een andere klassenmoeder een compleet glutenvrij kerstdiner gemaakt voor een kleuterklas waar een kindje met coeliakie zat, kon ze gewoon hetzelfde eten als alle andere kindjes! Ik merk dat steeds meer mensen die moeite willen nemen. De tijd dat een vegetariër in een restaurant een omelet kreeg als enige optie bij geen vlees / geen vis, ligt ook al een tijdje achter ons!

Maar dit boek is zeker geen basisboek zoals ik had gehoopt. Er staan enkel recepten in voor brood, koeken, gebak, taart etc en voor ijs. Voor een warme maaltijd hoef je dit boek dus niet aan te schaffen, dat viel me wel tegen.

lekker-zonder-allergenen-recensie-copyright-trotse-moeders-2

Het boek begint met een korte en duidelijke uitleg over 14 verschillende allergenen. Wat is erg goed vind van Lekker zonder allergenen is dat het zich niet toespitst op één allergie of intolerantie. Je kunt er letterlijk iedereen mee bedienen. Bij recepten waar bijvoorbeeld koemelk wordt gebruikt, staat bij de tips hoe je dit ook zonder koemelk kunt bereiden.

lekker-zonder-allergenen-recensie-copyright-trotse-moeders-3

Voor mij is dit boek niet bruikbaar. Omdat in mijn gezin gelukkig geen voedsel-intoleranties zijn, heb ik de meeste ingrediënten niet in huis. Waar ik het voor in de kast laat staan is voor wanneer iemand met een voedsel-allergie een keer op de koffie komt. De recepten zijn namelijk prima uitgelegd en goed haalbaar wanneer je de juiste ingrediënten hebt en het lijkt me leuk om dan iemand te verrassen met een lekkere taart die hij / zij zonder zorgen mee kan opeten!

Lekker zonder allergenen – Yves Thomaes
Paperback, 144 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van bijna 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Wat te doen bij een allergische reactie op een muggensteek?

Muggen…. ik vind het vervelende beestjes. Wanneer ze je niet uit je slaap houden door …