Spetterend dagje Dolfinarium [verslag]

dolfinarium-logo-2015Op een Hollands zomerdagje gingen we naar het Dolfinarium. Vanwege de voorspelde regen en de frisse wind, dachten we dat het er rustig zou zijn, maar enorm veel mensen bleken ook op die dag naar Harderwijk te zijn gekomen. dolfinarium-copyright-trotse-moeders-4Op zich logisch, want er valt zowel buiten als binnen voldoende te zien en te beleven! En het park is groot genoeg dat je zelfs bij vele bezoekers niet het idee hebt dat het er druk is.

dolfinarium-copyright-trotse-moeders-3Zelf ben ik groot fan van Dolfinarium. Ik vind het iedere keer weer indrukwekkend om de zeezoogdieren te zien, maar ook de manier waarop verzorgers en trainers met de dieren omgaan, raakt me. De liefde en gedrevenheid van de medewerkers is duidelijk te zien en dat maakt dat ik ook echt kan genieten van de vele voorstellingen en shows, want de dieren worden met veel liefde, zorg en respect omringd.

Als eerste gingen we naar “Onder Odiezee” waar je letterlijk onder water, via een enorme glaswand, naar dolfijnen en walrussen kunt kijken. Dolfijnen komen soms alleen, soms (synchroon) samen vlak voor het glas langs.

dolfinarium-copyright-trotse-moeders-2 dolfinarium-copyright-trotse-moeders-1

Je kunt van dichtbij de verschillende kenmerken zien en de jongere dolfijnen die samen met de wat oudere dolfijnen zwemmen. Om stil van te worden.

De walrussen zwemmen in een ander deel, kalm en bedaard komen ze langs het glas, soms op hun buik, vaak ook op hun rug, wat er komisch uit ziet. Er is ook een grappige show met de walrussen, maar daar zijn we tijdens dit bezoek niet aan toe gekomen.

dolfinarium-copyright-trotse-moeders-5

We zijn wel naar DolfijndoMijn geweest, een enorm groot, rond theater waar die dag twee maal de bekroonde show Aqua Bella te zien is. dolfinarium-copyright-trotse-moeders-6Voor mensen die al lang niet meer in Dolfinarium geweest zijn: “vroeger” kon je zien wat dolfijnen allemaal kunnen doordat trainer ze dit lieten doen, met muziek op de achtergrond.

In de voorstelling Aqua Bella zijn de resultaten van vele trainingen verwerkt in een verhaal, een voorstelling over onze planeet, compleet met moderne beeldtechnieken. Maar ook hier blijft het mooiste om te zien wat de tuimelaardolfijnen allemaal doen. Vooral wanneer deze prachtige dieren samenwerken. Schitterend!

dolfinarium-copyright-trotse-moeders-8 dolfinarium-copyright-trotse-moeders-7

Toen het weer droog was, hebben we een heerlijke wandeling gemaakt langs de vele verblijven van de andere dieren. In Dolfinarium Harderwijk verblijven, naast de tuimelaardolfijnen en de walrussen, ook zeeleeuwen, zeehonden en bruinvissen.

Het park is uitgestrekt en er zijn erg veel speeltuinen waar kinderen van alle leeftijden zich kunnen vermaken. Bij de speeltuinen staan picknicktafels zodat je zelf even rustig kunt zitten. Er zijn voldoende mogelijkheden om eten en drinken te kopen en ook een aantal gelegenheden waar je binnen kunt zitten.

dolfinarium-copyright-trotse-moeders-11 dolfinarium-copyright-trotse-moeders-10

Wat ook altijd leuk is om te doen, is naar het ‘roggenrif’ gaan. Daar is een groot bassin met onder andere haaien en roggen. En die kun je aaien! Mijn kinderen vonden het eerst wat spannend, maar toen ze eenmaal gevoeld hadden dat een rog een beetje ruw en glibberig aanvoelt, was het niet meer eng en hebben ze zich enorm vermaakt met het kijken naar de dieren en het aaien van de roggen die dichtbij kwamen. Erg bijzonder.

We hebben in één dag niet alles gezien en gedaan. Behalve de speeltuinen had ook het strand een enorme aantrekkingskracht. Het waaide heerlijk en de oudste (11 jaar) ging experimenteren met ’tegen de wind hangen’ terwijl de tweeling van 8,5 jaar voorzichtig begon aan een zandkasteel en toen ik even afgeleid was, snel hun schoenen uitdeed en lekker het water in ging.

dolfinarium-copyright-trotse-moeders-17 dolfinarium-copyright-trotse-moeders-18

Na al het zand een beetje afgeklopt en afgewassen te hebben, gingen we nog naar de zeehonden kijken. Wat een snoezige dieren om te zien! Ook zonder dat er mensen uitleg geven of komen voeren, komen de zeehonden lekker dichtbij langs zwemmen, zodat je ze goed kunt bekijken.

dolfinarium-copyright-trotse-moeders-13

We waren er aan het einde van de dag allemaal over eens dat we snel weer terug willen komen!

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

K3 – Vleugels [première-verslag van de nieuwe show van K3]

Het verslag van de première van de nieuwste show van K3: Vleugels komt van mijn …

Share
Share