Ben je zwanger of niet?


ovulatietest en zwangerschapstest midstreamDat is een belangrijke vraag waar je snel antwoord op wilt. Of je nou langer probeert zwanger te worden of dat je een ongelukje vermoedt; niets is vervelender dan onzekerheid. Gelukkig voor de zwangerschapstest. Deze geven snel en makkelijk uitslag.

Er zijn verschillende testen verkrijgbaar: de voordelige dipstick testen of de handige luxere midstream testen. Voor de strips moet je urine opvangen. De midstream testen kan je in opgevangen urine dopen, maar kan je ook tijdens het plassen gelijk in de urinestraal houden.

Vanaf wanneer kan je testen of je zwanger bent?
zwangerschapstesten meten of je het hormoon hCG in je urine zit. Je lichaam maakt dit hormaan namelijk aan zodra je bevrucht bent en je dus zwanger bent. De gevoeligheid van verschillende merken zwangerschapstesten lopen uiteen, maar de betere zwangerschapstest is zo gevoelig dat deze de aanwezigheid van dit hCG hormoon al tot vier dagen voor de normale ongesteldheid kan aantonen. Toch kan je voor een betrouwbare uitslag beter te wachten met testen tot de eerste dag van de gemiste menstruatie. Niet omdat je dan, ondanks een positieve uitslag, opeens toch niet zwanger blijkt te zijn. zwangerschapstest dipstickHet gaat wel eens mis in het begin van de zwnagerschap bij een uistalg die negatief is. De concentratie hCG hormoon is de eerste periode nog zo klein, dat bij een zeer vroege test de zwangerschapstest het aanwezige hCG hormoon nog niet goed kan detecteren. Hierdoor kan je een ‘niet zwanger’ uitslag krijgen terwijl je toch zwanger blijkt te zijn.

Wat tips voor het afnemen van een zwangerschapstest:

  • Test niet te vroeg in de eventuele zwangerschap. Probeer de test pas te doen na je vermoedelijke uitblijvende menstruatie.
  • De test kan op elk gewenst tijdstip worden uitgevoerd, maar aangeraden wordt om te testen met ochtendurine. Hierin zit de de hoogste concentratie hCG, wat zeker handig is bij een test vroeg in de eventuele zwangerschap.
  • Doe gerust een tweede zwangerschapstest wanneer je vroeg in de vermoedelijke zwangerschap test en je een negatieve uitslag (niet zwanger) kreeg. Twijfel je na meedere negatieve testen nog steeds of je zwanger bent, neem contact met je huisarts op voor een specialistische test door hen uitgevoerd.

De uitslag
uitslag ovulatietest zwangerschapstestAls je een test uitvoert dan krijg je binnen enkele minuten een resultaat. Heb je een positief resultaat hebt, dan houdt dit in dat je zwanger bent. Zie je een vaag streepje, de tijdslimiet is verstreken en je hebt de test goed volgens de gebruiksaanwijzing afgenomen, dan houdt dit ook in dat je zwanger bent. Je kan namelijk niet een beetje zwanger zijn. Ook al zit er maar een kleine concentratie hCG hormoon in je lichaam, je bent zwanger. De lagere concentratie hCG zorgt voor het minder duidelijke streepje of stip. Deze lage concentratie hCG kan wel inhouden dat je misschien minder ver in je zwangerschap bent dan je wellicht zelf denkt.

Wist je dat bijna alle vrouwen met een vage streep minimaal nog een keer testen? Meestal wordt er binnen 48 uur nog een zwangerschapstest gedaan en een week later een derde test.

Het resultaat is negatief
Dat betekent dat er geen of een zeer lage concentratie hCG in je urine zit. Je bent dus niet zwanger of je hebt te vroeg getest. Als je niet precies weet wanneer je eisprong is en je na drie dagen na het afnemen van de test nog niet menstrueert, kan je beter nog een test doen.

Zeer betrouwbare testen
Alle zwangerschapstesten uit de  geven je snel een duidelijk resultaat en zijn zeer betrouwbaar. Ze hebben dan ook allemaal een CE keurmerk! Alle zwangerschapstesten worden net als onze ovulatietesten zeer discreet verpakt en snel verzonden. Je kan dus snel, en zonder dat je buren het weten, een zwangerschapstest in huis halen. En de prijzen zijn zeer voordelig! Meer weten over onze zwangerschapstesten? Klik hier>>

Lees ook:
Wanneer ben je vruchtbaar
Eisprong foto’s
Hoe maak je een baby
Ik ben … weken zwanger; alle weken op een rij

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Stel je voor…. je bent een aantal dagen over tijd. Komt het door de spanning? …