Koekie en ik

In de zomer van 2009 kwam Koekie, een Surinaamse jongen die net acht geworden was, terecht in Amsterdam Oud-Zuid bij Céline van Gennep en Frans Lomans. Koekie had al een bewogen leven achter de rug: dit was niet zijn eerste pleeggezin. Lomans, die 54 was toen Koekie in zijn leven kwam en die daarvoor geen enkele ervaring met kinderen en opvoeden had, schreef wekelijks een blog over Koekie op de site van J/M voor ouders. Over hoe langzaam duidelijk werd wat Koekie allemaal meegemaakt had, over hoe Koekie veranderde en over hoe Koekies komst ook zijn bestaan en dat van zijn vrouw volstrekt op z’n kop zette. Het leven werd een achtbaan: van de hemel naar de hel en terug. Koekie & ik is soms tragisch, maar vaak ook komisch verslag van de eerste jaren van Koekie bij zijn nieuwe gezin.

Frans Lomans (1955) is hoofdredacteur van Panorama. In 2001 trouwde hij met Céline van Gennep (1958), die artdirector van J/M is en een dochter uit een eerder huwelijk heeft. In 2008 besloten ze om pleegouders te worden. Omdat het tijd was toch nog iets waardevols te doen in het leven.

Recensie
Voordat ik dit boek in handen kreeg, had ik er al iets over gelezen. Geen boek voor mij, dacht ik toen. Ik heb respect voor de mensen die kiezen voor pleegouderschap, maar een boek over de belevenissen trok mij niet zo. Maar nu had ik het boek in mijn handen gekregen en dus moest er gelezen worden. Dat moeten bleek snel weg te vallen. Na het eerste hoofdstuk was ik al om en heb ik elk vrij momentje benut om te lezen in dit boek.

Koekie & ik is vlot geschreven  en vertelt over het wel en wee van deze familie en laat naast de vervelende gebeurtenissen, ook de geneugten van een pleegkind zien. Of deze in de meerderheid zijn weet ik niet, wat ik wel weet is dat er liefde door het boek heen stroomt! Alledaagse beslommeringen, maar ook serieuze problemen komen aan bod. Neem bijvoorbeeld de onmacht die Céline en Frans voelen als ze overtuigd zijn dat Koekie professionele hulp nodig heeft. Echter is hiervoor eerst toestemming van zijn moeder nodig en dat laat op zich wachten. Daar sta je dan als pleegouder; met je rug tegen de muur.

Koekie & ik is een uit het leven gegrepen verhaal en zo komt het dan ik het ene moment hardop aan het lachen ben en even later met een brok in mijn keel zit. Een boek dat je een realistisch beeld laat zien van het pleegouderschap en absoluut een aanrader voor diegene die overwegen zich als pleegouder aan te melden. Maar ook als je niet met dit plan loopt is het een mooi boek om te lezen. Als je nu wel of geen kinderen hebt, het is heerlijk boek om mee op de bank te ploffen.

Twijfel je of het boek iets voor jou is? Frans Lomans Pleegouderblog geeft je een goed beeld van hetgeen je verwachten kan in dit boek. Ik zal er zeker zo nu en dan eens een kijkje nemen om verder te lezen over de belevenissen van Céline, Frans en Koekie.

Koekie & ik – Frans Lomans
Opvoeding & verzorging, paperback, 160 pagina’s, A.W. Bruna

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Het goede voorbeeld – Christiane Kutik

In dit boek geeft Christiane Kutik uitgebreid tips en ideeën, hoe je ongedwongen, maar authentiek …