Elke dag een vraag voor kids; dagboek voor 4 jaar [recensie]

Elke-dag-een-vraag-voor-kids2-335x500Hoe leuk is het om later terug te kunnen lezen wat je 4 jaar lang allemaal hebt gedaan én gedacht. Hoe sta je in het leven, wat wil je allemaal bereiken, welke dromen heb je, waar houd je van en wat kun je echt niet uitstaan? Wat maakt vandaag echt een topdag? Hoe gaat het op dit moment op school? Zou je later graag huisdieren willen? Wie zijn je beste vrienden? In welke klas zit je nu? Wat ga je vanmiddag doen? Wat zijn je hobby’s? Wat heb je als laatst samen met je vader gedaan?

Recensie

Oh, ik zou eigenlijk best een dagboek willen bijhouden, maar het lukt me al vaak niet om de leuke uitspraken van mijn kinderen op te schrijven, voor ik ze weer vergeet…. Ik was dan ook zeer benieuwd naar de versie voor kinderen van het meerjarendagboek: “Elke dag een vraag”.

Het boek, eigenlijk te zien als een héél dik schrift, is ingedeeld in pagina’s die in 4 delen zijn ingedeeld. Bij ieder deel staat alvast “20….” zodat je het jaar waarin je in het dagboek schrijft, niet vergeet in te vullen. Bovenaan staat een vraag, geheel gericht op kinderen en hun belevings- en ervaringswereld.

Screenshot 2015-01-25 at 21.51.54

De bedoeling is dat je kind op een willekeurige dag begint in het dagboek. Gewoon met de vraag die bij die datum hoort. In het bovenste blokje kan dan het antwoord van dat moment worden ingevuld, en wanneer je dat een jaar lang gedaan hebt, ben je dus weer terug bij dezelfde datum en dezelfde vraag. Je kunt dan je antwoord van het jaar waarin je dan leeft invullen, en ook weer terugkijken naar het antwoord van het jaar ervoor. En dat dus 4 jaar lang.

Dit is echt iets voor mijn jongste zoon van 8 jaar. Hij zit in groep 5, en heeft daar huiswerk. Ik heb hem nog niet één keer er aan hoeven te herinneren dat hij zijn huiswerk moest maken, hij heeft het al af voor de schoolweek weer begint. Hij is dus ook een goede kandidaat om dagelijks een stukje te schrijven.

Screenshot 2015-01-25 at 21.51.03

We leggen het dagboek op zijn nachtkastje en al snel wordt het een onderdeel van het ‘naar-bed-ritueel’. Wanneer ik hem onder kom stoppen, ligt hij al klaar met het dagboek en een pen en schrijft hij zo netjes mogelijk wat er bij de vraag van die dag hoort. Hij geniet ervan, en ik ook. Want ik mag het allemaal lezen en zo weet ik dat hij op de vraag “waar kun je keihard om lachen” als antwoord gaf: “kietelen” en de naam van zijn tweelingzusje. En dat zijn helden, behalve Batman, Superman en Spiderman, ook zijn knuffeltje en zijn gezinsleden zijn.

Screenshot 2015-01-25 at 21.50.18

Niet zelden ga ik met een glimlach en een warm gevoel zijn kamer uit na mee te hebben genoten van zijn eerlijke antwoorden. Soms zijn ze ook confronterend (en dus leerzaam) wanneer hij als antwoord op de vraag: “Als je voor één dag alles mag bepalen, hoe ziet die dag er dan uit?” de volgende zin schrijft: “pizza, en dat mama en papa een dag vrij nemen”. Ik heb hem meteen beloofd binnenkort weer eens een hele mama-dag met hem te gaan doen!

elke-dag-een-vraag-copyrigt-trotse-moeders

Voor een kind is het goed om na te denken over allerlei verschillende dingen. En vooral leuk om te zien hoe dingen veranderen in de loop der jaren. Waarschijnlijk is één van die veranderingen dat ik straks niet meer mag lezen wat hij op vragen als “Wat doe je wel eens stiekem?” antwoordt…. Extra leuk is om het dagboek goed te bewaren, zodat hij later, als volwassene, terug kan kijken op hoe hij als kind over bepaalde dingen dacht, wat zijn verwachtingen, voorkeuren en wensen waren.

Elke dag een vraag – voor kids
Bekijk op bol.comEen dagboek voor 4 jaar
Paperback met leeslint, uitgeverij BBNC
Bestel dit meer-jaren-dagboek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Het dagboek van Renia Spiegel

Een dagboek van een pubermeisje in de Tweede Wereldoorlog. Een joods meisje, die de oorlog …

Share
Share