De Moedermaffia – Anita Terpstra

Merel is zwanger, en één ding weet ze zeker: ze zal nooit zo worden als haar zus, die alleen nog maar oog heeft voor haar zoontje. Met gezonde tegenzin waagt ze zich aan een cursus zwangerschapsyoga, waar buiken in alle maten op haar wachten. Ze ontmoet Lies, Wendy, Marjet en Ilona, geen van allen het type vrouw waar ze vriendschap mee zou willen sluiten. Nog voordat Merel “baby’ kan zeggen, wordt ze meegezogen in het verbale geweld van de moedermaffia. Ongewild wordt ze geconfronteerd met zenmoeders, overbezorgde moeders, duurzame moeders, chaotische moeders, werkverslaafde moeders, helikoptermoeders en thuisblijfmoeders. Naarmate haar zwangerschap vordert, ontstaan er onverwachte vriendschappen en ontdekt ze de belangrijkste les van de moedermaffia: iedere moeder doet het op haar eigen manier.

Hier gaat het boek over

De dertigjarige Merel is onverwacht zwanger van haar eerste kind en heeft niet zo heel veel met het hele zwangerschapsgebeuren. Ze gaat dan ook alleen maar naar de zwangerschapscursus omdat de verloskundige haar dat (met klem) heeft aangeraden en omdat ze doodbang is dat als er iets met de baby gebeurt dat komt vanwege haar gebrek aan kennis. De eerste ontmoeting met de cursusleidster is geen succes en ze vraagt zich nog meer af wat ze daar doet; bij een ervaringsdeskundige zonder kinderen. Maar Nederlands als ze is: ze gaat de keer erop gewoon weer, want het is immers al betaald.

Moedermaffia

De vrouwen in haar groep blijken na de cursus in ‘de kroeg’ wat te gaan drinken en de tweede keer gaat Merel dan ook mee. Al snel blijkt ze te zijn aanbeland bij de ‘Moedermaffia’ en lijkt er geen weg meer uit te zijn. Ook voor het (heel ver) weg blijven van de Whatsapp groep is geen goed excuus te vinden, dus zit Merel vast aan een groep vrouwen waar ze helemaal gek van wordt? Of valt dat wel mee?

Moederkloek

Al gauw blijkt dat geen onderwerp geschuwd wordt en komen de grootste horrorverhalen over bevallingen en ouderschap voorbij. Merel weet niet wat ze ermee aan moet. Het feit dat haar eigen zus in een moederkloek is veranderd na de bevalling maakt haar ongerust. O, en dat haar vriend toch niet minder wil gaan werken helpt ook al niet mee. Wat moet de achternaam van hun kind eigenlijk worden? En hoe in vredesnaam moet ze ooit een goede moeder worden?

Verder staat ze vrij nuchter in haar zwangerschap en vraagt ze zich af waar iedereen (Lees: andere zwangeren en moeders) zich zo druk over maakt.

Recensie

Het viel me meteen op hoe heerlijk vlot dit boek wegleest. Het was voor mij dan ook een echte pageturner. Tegelijkertijd merkte ik dat ik toch ook wat jeukmomenten had. Ik ben bijna blij dat mijn ‘pufclubs’ gewoon saai waren en dat Whatsapp toen nog niet zo (op die manier) in gebruik was.

Anita Terpstra benoemd vele manieren van zwanger zijn, partners, vruchtbaarheid, gewichtstoename, borstvoeding en onzekerheid. Sommige dingen werden naar mijn mening iets te veel uitvergroot, maar dat heeft tegelijkertijd ook wel iets. Alsof het een verstopte knipoog is. Want eigenlijk is het ook gewoon niet te doen om te voldoen aan al die eisen; die elkaar ook nog eens tegenspreken.

Toen ik dat zo allemaal aan het lezen was, kon ik maar een ding denken: thank god, dit ligt gelukkig allemaal achter me. Die druk en het goed willen doen ligt gelukkig in een ver verleden. Nou ja…
Overigens staan er veel clichés is, maar clichés zouden clichés niet zijn als ze niet allemaal waar waren. Dus: been there, done that. Allemaal meegemaakt. 🙂

De moedermaffia is voornamelijk een erg leuk boek (af en toe zelfs hilarisch) als je zwanger bent of een nieuwbakken moeder.

Je kunt nu een exemplaar van De Moedermaffia winnen bij TrotseMoeders.nl. Ben je zwanger, en wil je je op een vrolijke manier voorbereiden? Of ken je iemand die zwanger is en die je dit boek zou willen geven als cadeau? Mail dan naar win@trotsemoeders.nl en vertel waarom jij dit boek zou moeten winnen! Meedoen kan t/m 18 november 2020. Winnaars krijgen een exemplaar van De Moedermaffia als e-book toegestuurd.

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.