Waar ben je thuis? – Aaltje van Zweden

Aaltje van Zweden, inderdaad, de vrouw van Jaap van Zweden, heeft een nieuw boek geschreven. Na het indrukwekkende boek: Om wie je bent komt ze nu met een boek met ls titel: Waar ben je thuis? Mijn persoonlijke zoektocht naar een plek voor kwetsbare mensen, toen en nu.

Het boek begint op het moment dat hun zoon Benjamin het huis uit gaat. Aaltje staat er dubbel in. Ze vind het fijn dat hij een eigen woonplek krijgt,met de begeleiding die een jongen met autisme nodig heeft, maar voelt zich een beetje schuldig dat ze het ook fijn vind om een groter stuk eigen leven terug te krijgen. Ze stelt zich daarna de vraag, wat er met kinderen met beperking zou gebeurd zijn in de oorlog. Ze weet nu hun kind veilig ,en gaat op zoek naar hoe dat in de oorlog heeft plaats gevonden.

Dit is een boek wat me erg gegrepen heeft. Ik ging mee met een zeer actieve vrouw,die energiek is als vrouw van, als moeder,als schrijfster, die zich verdiept in het oorlogsverleden van deze doelgroep. Ik las vreselijke gebeurtenissen waarvan ik nooit had gehoord, maar die goed zijn om te weten.

Haar moeilijke jeugd, waarin ze zelf moest zien te overleven, gebruikt ze de negatieve emoties van toen, om deze in positiviteit om te zetten.

Het duidelijk geschreven boek is een super aanrader. Het sleept je mee.

Waar ben je thuis is uitgegeven door uitgeverij Ambo|Anthos als paperback van 296 pagina’s. Bekijk / bestel dit boek hier >>>>

Algemene informatie

Waar ben je thuis? Van Aaltje van Zweden is haar persoonlijke zoektocht en hartstochtelijk pamflet over de zorg voor vergeten en kwetsbare groepen binnen onze maatschappij, vroeger en nu.

Waar ben je thuis? van Aaltje van Zweden is een urgent en ontroerend boek dat niemand mag missen. Terwijl Aaltje van Zweden op een morgen in Amsterdam naar buiten kijkt, komt er ineens een gedachte bij haar op: wat als je in gevaar bent en niemand wat doet? Ze heeft zich dat nog nooit eerder afgevraagd. Aaltje begrijpt niet helemaal waarom dit zo scherp binnenkomt en besluit op onderzoek te gaan. Het blijkt dat er vanuit de woning waar ze tijdelijk woont tijdens de Tweede Wereldoorlog een Joodse familie is gedeporteerd en vermoord.

Als moeder van een kind met autisme en een verstandelijke beperking dringt zich al snel een volgende vraag op: wat gebeurde er eigenlijk precies met dat soort kinderen tijdens de oorlog? Terwijl Aaltje steeds meer schokkende ontdekkingen doet, komt de wereld stil te staan door de pandemie en ziet ze van heel dichtbij dat kwetsbare mensen de eersten zijn die eronder te lijden hebben wanneer een samenleving onder druk komt te staan. Nog steeds.

Aaltje van Zweden legt een pijnlijke link tussen heden en verleden. Mensen met een beperking werden en worden vaak buiten de maatschappij geplaatst, terwijl ze ons veel te bieden hebben – als je er maar voor openstaat. Ze neemt ons mee op haar persoonlijke zoektocht en schrijft een hartstochtelijk pamflet over de zorg voor vergeten groepen. Waar ben je thuis? van Aaltje van Zweden is haar persoonlijke zoektocht naar een plek voor kwetsbare mensen, toen en nu.

 

Share

About oma Adrie

acpm@gmail.com'

Check Also

Het eiland

Zo af en toe word ik extra verrast door een uitgever. Zo kreeg ik laatst …

Share
Share