The Line – Keri Smith [recensie]

Je wordt in The Line uitgedaagd om een doorlopende lijn te tekenen. Maar wat is deze lijn? Het is een avontuur, een experiment, een test, een gedachte, een droom, een symbool, een beweging, een ontdekkingstocht, een queeste, een transformatie, een uitdaging, of geen van dit alles. Dát is wat jij moet uitvinden.

Recensie
Auteur, illustrator en guerillakunstenaar Keri Smith is de bedenker en maker van meerdere bestsellers met als missie mensen te laten knippen, plakken, lijmen en knoeien en vooral te laten twijfelen aan bestaande situaties en iedere dag met een frisse blik te bekijken. Wreck this Journal is een vrij bekend boek dat ze in 2013 heeft uitgebracht. In oktober 2017 is The Line uitgebracht. Het lijkt heel simpel, pak een potlood en begin met het trekken van een lijn en volg zo de pagina’s.

Tijdens de eerste pagina’s word ik gevraagd om de lijn te laten uitwijken zodat hij elke rand van de pagina raakt, het potlood afwisselend snel en langzaam te laten bewegen over de pagina en daarbij goed naar het geluid van het potlood te luisteren. Dan komt de vraag, hoe ik me tot nu toe voel….

In eerste instantie ben ik geneigd om D te antwoorden, maar ik besluit toch voor C te gaan, ik weet gewoon niet zo goed wat er van me word verwacht. Maar ben stiekem wel nieuwsgierig naar de rest van The Line. Dus ik besluit verder te gaan. Op iedere pagina moet ik de lijn op een andere manier over het papier laten gaan, langs de randen, maak een krabbel of vorm wat vouwen in de pagina. Ook word me gevraagd het potlood aan mijn voet te plakken?!

Waar ik me in het begin een beetje afvraag waar ik in hemelsnaam mee bezig ben, raak ik steeds meer geconcentreerd op wat ik aan het doen ben en wat ik lees.

Bestaat de lijn eigenlijk wel? Of is het een hersenspinsel? Wat als de lijn een val is die ervoor zorgt dat je je tijd verspilt met niks doen? Als dat waar is neem je hem dat misschien kwalijk. Je hebt wel wat beters te doen. Hoe kun je jezelf er van bevrijden?

 

Tijdens mijn ‘reis’ door The Line kom ik ook diverse vragen tegen; wist je dat de lijn je kan helpen beslissingen te nemen? Overdenk een probleem en omcirkel wat je wilt dat het antwoord is. Ja-nee-misschien. Ik merk dat als ik ‘de knop’ bij mezelf omzet, ik door de opdrachten uit te voeren me steeds beter ontspan, soms moet lachen over de vragen en opdrachten en me verwonder over de kwaliteiten van Keri Smith om zoiets als The Line te maken.

 

The Line – Keri Smith
Paperback, 224 pagina’s, uitgeverij Unieboek/Het Spectrum bv
Bestel dit boek hier >>>>

About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

Slaap! Voor dreumes en peuter

Slapen…. tja…. Wanneer je eenmaal een kindje hebt, is dit een van de dingen waarmee …