Ik zeg altijd maar zoo, da’s sneller dan dierenpark!

Voor een ‘dierentuinlievend’ gezin is het geen straf om namens trotsemoeders.nl naar Burgers’ Zoo te gaan om daar de dierentuin te bewonderen. Het doel van deze ‘expeditie’ is deze keer vooral om het vernieuwde gebouw van de Mangrove te bezoeken. Zo vertrek ik dus met mijn vrouw Annemarie, dochter Anna (14 jaar) en zoons Lucas (12 jaar) en Hugo (10 jaar) richting Arnhem.

Burgers’ Zoo
Bij binnenkomst word je gelijk verwelkomd door de pinguïns, die iedere bezoeker nieuwsgierig lijken te onderzoeken.
Wat ook gelijk opvalt zijn de met witte strepen afgezette rokersplekken. Dit blijkt later door het hele park te zijn doorgevoerd. Wellicht fijn voor de rokende ouder, maar hopelijk in de toekomst niet meer nodig. Het voordeel van een rokersplek op deze plaats is dat je de sigarettenlucht niet ruikt vanwege de doordringende vislucht vanuit het hok van de pinguïns…

Als je verder loopt, zie je gelijk wat een prachtig mooie dierentuin Burgers’ Zoo eigenlijk is en hoe hard ze werken aan het welzijn van de dieren. De hokken zijn ruim opgezet en zo mogelijk zonder tralies. Iets waar sinds de opening in Arnhem in 1923 al aan gewerkt is. Zo was Burgers’ Dierenpark, onder leiding van ‘Burger(s)vader’ Johan Burgers, de eerste dierentuin in Nederland die dierenverblijven zonder tralies had voor roofdieren.

Ook heeft de dierentuin een Safaripark waar je heerlijk via een loopbrug langs de giraffen, leeuwen, zebra’s, neushoorns en andere savannedieren kunt wandelen. Dit kan al sinds 1968, maar toen mocht het nog met de eigen auto, wat later alleen nog met een safaritrein en nu dus wandelend.

Naast het Safaripark staat een immens groot gebouw wat opgedeeld is in drie gedeelten.
Het oudste gedeelte is de Bush, deze werd in 1988 geopend. Dat is eigenlijk een heel grote kas waar een stuk regenwoud in is nagemaakt, grenzend aan dit gedeelte heb je sinds 1994 ook nog een woestijn, de Desert en het laatste gedeelte wat hieraan is bijgebouwd is de Ocean. Dit gedeelte is te bezoeken sinds 2000 en hier loop je langs verschillende bassins met allerlei vissen van over de hele wereld. Het parkgedeelte van de dierentuin heeft naast de al eerder genoemde ruime hokken ook nog twee aparte stukken, namelijk de Rimba en de Mangrove.

De Rimba voert je door een stuk nagebouwd Maleis regenwoud met de daarbij behorende dieren zoals de Maleise beer en de Sumatraanse tijger. En ook hier valt op dat de leefomgeving zo goed mogelijk is nagebootst voor de dieren.

De Mangrove
In 1980 werd een proefhal geopend als voorloper op de Bush. Deze hal had de Mangrove als thema. Vier jaar na de opening van de Burgers’ Bush werd deze hal in 1992 omgebouwd en werd de Burgers’ Mangrove geopend. Dit was in eerste instantie een kleine hal waar je doorheen kon lopen.

De Mangrove is een gebied dat onder constante druk van de mens staat en dit was reden voor Burgers’ Zoo om daar nog meer bewustwording voor te creëren. Op de site van Burgers’ Zoo staat dit filmpje om de urgentie te benadrukken:

Het is dan ook logisch dat de gedateerde hal vroeg om een flinke update en in 2017 is de Mangrovehal geopend zoals die hier nu staat. Bij de uitgang van de Mangrovehal staat dan ook een kleine expositie over de noodzaak om dit natuurgebied te redden en is daar ook de mogelijkheid om wat muntgeld te doneren.

Belize
Als je voor de ingang van de hal staat waan je je al in Belize. Veel zand, hangmatten en Zuid-Amerikaans aandoende gebouwen.
Je komt binnen in een zeer donkere ruimte waar zich een rangerspost bevindt. Van daaruit loop je zo de hal binnen en kun je genieten van een prachtig uitzicht over de Mangrove.

Via een brug loop je door naar een strandje, maar voordat je daar bent kan je vanaf de brug het water in kijken opzoek naar de Caribische zeekoeien. Wat het nog extra leuk maakt is dat er op 19 maart 2019 een zeekoe is geboren die zich ook nog eens graag laat zien!

Bij het strandje aangekomen zie je de wenkkrab je al toewenken met zijn grote krab, ook de Atlantische degenkrab is daar te bewonderen. Op dit strand bootsen ze de getijden na wat een mooi modderig effect geeft.

In de branding is ook de Mangrovekwal te vinden. Deze kwallensoort ligt vaak ondersteboven in het slijk om met z’n tentakels kleine prooidieren te vangen.

Als je het pad tussen de mangroven door volgt kom je bij een grote glazen wand waar je weer een blik kunt werpen in de zeekoeienkreek. Zo kan je naast de zeekoeien ook de vele verschillende soorten vissen bewonderen die daar rondzwemmen. Maar niet alleen voor en beneden je valt te genieten van de flora en fauna, ook boven je dartelt het rond. Want de Mangrovehal is ook een prachtige vlindertuin waar kinderen met een zoekkaart kunnen proberen zoveel mogelijk verschillende soorten vlinders te ontdekken. Het zijn twintig soorten, maar om die allemaal te vinden, ben je wel even bezig.

Survival of the fittest
Tijdens onze ‘dierentuinexpeditie’ heeft mijn zoon Lucas ook een levensles meegekregen. Op een gegeven moment ziet hij namelijk een vlinder die vastzit met zijn vleugel aan een stuk web. Op dat moment komt bij mij natuurlijk de dierenvriend naar boven en zo voorzichtig mogelijk probeer ik de vlinder te bevrijden om hem toch nog een mooi, lang en gelukkig leven te schenken.

Dat eerste is gelukt, dat laatste niet. Op het moment dat de vlinder loskomt van het web wil hij natuurlijk gelijk wegfladderen. Helaas, dat is hem niet gegund… Zijn vleugels zijn nog niet sterk genoeg en hij kan niet genoeg hoogte maken. Dit tot veel plezier van een vis in de zeekoeienkreek die deze smakelijke lunch niet zomaar voorbij zal laten vliegen.
Het einde laat zich wel raden; een tevreden vis en een geschrokken zoon.

Oordeel van Hugo en Lucas
Dit dagje in de dierentuin was een groot succes, maar wat vonden de kinderen er eigenlijk van?
Hugo: ‘Ik vond de hele dierentuin erg leuk en de Mangrove heel mooi. De combinatie van vrolijke vlinders en dikke zeekoeien was erg grappig
Lucas: ‘Het is een mooie dierentuin, maar als je alles goed wil bekijken, heb je meer dan een dag nodig!

Kortom: Burgers’ Zoo is de perfecte uitstap voor het gezin. Het is een prachtige dierentuin en een bezoek aan de Mangrove is zeker de moeite waard!

Share

About Herman Giskes

giskesparmentier@kpnmail.nl'
Mijn naam is Herman. Ik ben getrouwd met Annemarie en ben de Trotse Vader van drie kinderen: Anna, Lucas en Hugo. Toneelspelen is een van mijn hobby's en ik heb een full-time baan als leraar van groep 8

Check Also

Ocean Bricks in Koninklijke Burgers’ Zoo [verslag]

Het is jaren geleden dat we met z’n vijven naar een dierentuin zijn geweest. Vandaag …

Share
Share