Je kind op de foto.nl (deel 2)

In mijn vorige artikel ‘Je kind op de foto.nl (deel 1) ‘had ik het over de sluitertijd en wat er gebeurd als je deze aanpast. Omdat je zoals ik in het vorige artikel al vertelde niet altijd met een lange sluitertijd kunt fotograferen zijn er nog twee andere instellingen die je kunt aanpassen zo dat je toch mooie foto’s kunt maken zonder de flitser te gebruiken.

De ISO
Vroeger werd dit ook wel de ASA genoemd. Want als je vroeger moest fotograferen onder slechte omstandigheden (slecht weer, donkere ruimten) werd er een rolletje met ASA400 gekocht zo dat er toch nog een redelijke kwaliteit foto gemaakt kon worden.

In het digitale tijdperk wordt de ASA vervangen door de ISO. De ISO is een instelling van de camera waardoor je kunt zien hoe snel de camera op het beschikbare licht reageert. In de meeste gevallen heb je de camera op 100 ISO staan. Je hebt dan voldoende licht en de camera kan mooie foto’s maken. Als het donkerder is of je ergens binnen aan het fotograferen bent kan je de instellingen aanpassen. Je kunt de instelling dat omhoog zetten naar 200, 400, 800 bij hele professioneel camera’s zelf tot 1600 of 3200. De camera maakt hierdoor sneller een foto en heeft hiervoor dus minder licht nodig.

Let op: hoe hoger je de ISO zet hoe grover de foto’s worden. Als je de ISO te hoog zet worden de foto’s korrelig.  Soms kan dit een mooi effect aan je foto geven maar in de meeste gevallen wil deze ruis voorkomen. Bij een simpele camera zal je de ISO tot ongeveer 400 kunnen verhogen bij andere camera’s kan de ISO zelfs tot 3200 worden verhoogd. Ben je benieuwd wat jou camera aan kan? Maak meerdere foto’s maar verhoog de ISO steeds een stapje. Als je foto’s korrelig worden is de ISO te hoog.

Oefenen
Ben jij ook benieuwd naar wat er gebeurd als je bij jou eigen camera de ISO aanpast bij deze een leuke oefening om thuis te proberen:
Kies een ruimte waar net te weinig licht is voor een mooie foto. Maak verschillende foto’s van één onderwerp en zet elke keer de ISO een stapje hoger. Leg de foto’s na afloop naast elkaar en bekijk tot wanneer de ruis acceptabel is en wat de invloed van de aanpassing van de ISO op je foto is.

Veel plezier!

About Karin van de Wiel

info@jekindopdefoto.nl'
Moeder van twee zoons. 13-15 jaar. De jongste heeft de diagnose add-pddNos maar door een hoog iq rolt hij wel wat makkelijker door het leven heen. Daarnaast (kinder) fotograaf en met een eigen studio in Wormerveer.

Check Also

Foto op canvas in de slaapkamer

Een paar jaar geleden heb ik mijn slaapkamer opgeknapt. Ik heb er voor gekozen om …