Hemelvaartsdag = Dauwtrappen

Hemelvaartsdag komt er weer aan, en dat betekent voor veel mensen; vroeg uit de veren om te gaan dauwtrappen. Maar waar komt dauwtrappen nu eigenlijk vandaan en waarom gaan we met z’n allen zo vroeg opstaan, om te kunnen dauwtrappen?

Het ontstaan van Dauwtrappen
Dauwtrappen was in de 19e eeuw al erg populair. Mensen stonden om 3 uur in de nacht op, om op blote voeten op het gras te dansen, vandaar ook de naam dauwtrappen.Dauwtrappen zou een genezende en zuiverende werking hebben, want dauw werd gezien als een ‘goddelijke’ verschijnsel. Dit was het begin van het traditionele Dauwtrappen.

Gingen de mensen vroeger vooral op blote voeten door het gras dansen, zo gaan we tegenwoordig in alle vroegte wandelen of fietsen door de natuur. Van oorsprong is het de bedoeling om naar buiten te gaan, zodra de zon opkomt. Tegenwoordig is dat op veel plaatsen niet meer zo. Veel organisaties van dauwtrappen beginnen ‘pas’ rond 7 uur.

Natuurmonumenten is één van de vele organisaties die op verschillende plaatsen dauwtrappen organiseert. Op sommige plaatsen zelfs met een ontbijt.

Recensie
Zelf doe ik al jaren mee met dauwtrappen. Dan stonden mijn moeder, mijn zussen en ik om 5u op, zodat we om 6u konden gaan dauwtrappen. Bij het beginpunt kregen we een routebeschrijving mee, en zo gingen we dan 12km lopen, waarna we na afloop konden genieten van een heerlijk ontbijt!
Het was altijd supergezellig zo’n ochtendwandeling. Iedereen was in een goed humeur en de natuur zien ontwaken was elk jaar weer een prachtig gezicht.
Nu ik zelf kinderen heb, ga ik met mijn gezin dauwtrappen. Niet meer om 6u s’ ochtends, want dat redden we op dit moment gewoon niet meer, maar nu beginnen we een uurtje later met wandelen. Het leuke is, dat je de natuur op een hele andere manier ziet. De vogels ontwaken, hier en daar zie je nog eens een ree wegspringen…dauwtrappen is en blijft vooral voor natuurliefhebbers een schitterende ervaring.
Onderweg zoeken we altijd een mooi plekje uit om te picknicken. Heerlijk om gewoon te genieten van de rust en van de omgeving. Onze kinderen zien we dan ook echt genieten, alhoewel het volgens mij bij hun meer gaat  om het buiten eten en drinken en natuurlijk de gezelligheid die we met elkaar hebben.

Dauwtrappen is een ervaring op zich. Degene die het eens gedaan hebben, zullen dit in de meeste gevallen vaker willen doen!

 

About Rolanda

rolanda@casema.nl'
Moeder van 2 kinderen; een dochter van 5 jaar en een zoon van 7 jaar. Alweer bijna 4 jaar schrijf ik voor TrotseMoeder.nl. Ik vind het dan ook super dat ik op TrotseMoeders.nl mijn grote hobby schrijven volop kan vervullen.

Check Also

Wandelen en rennen: zo blijf je in shape tijdens en na je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap goed voor jezelf zorgen, is ook goed voor je baby zorgen. Gezonde …