Een lunch bij Lute met Disney Jonge Garde [verslag]

Jonge Garde is een nieuwe serie op Disney Channel; een serie door Disney speciaal gemaakt voor Nederland en België, met uitsluitend Nederlandse en Vlaamse acteurs en actrices. De serie wordt vanaf 26 oktober 2015 iedere maandag t/m donderdag om 16.30 uitgezonden op Disney Channel, maar Trotse Moeders mocht alvast kennismaken met 10 van de castleden.

jonge-garde-disney-lute-interview-verslag-copyright-trotse-moeders-cast-2

In het bijzondere restaurant Lute in Amstelveen werden we welkom geheten door Peter Lute, eigenaar en chef-kok, die met veel passie over zijn vak praat. Een passende omgeving, want Jonge Garde gaat over een kookschool. Een internaat waar jonge mensen opgeleid worden tot chef-kok en waar ze uiteraard allerlei spannende avonturen beleven. De serie is opgezet als ‘reality tv’, tussen de scenes door zien we steeds één van de personages die commentaar geeft, of vertelt wat hem of haar bezighoudt.

jonge-garde-disney-lute-interview-verslag-copyright-trotse-moeders-9

Tijdens de heerlijke vier-gangen lunch, gingen de aanwezige journalisten (per gang) steeds naar een andere tafel waar twee of drie acteurs / actrices zaten en waar in een ontspannen sfeer gesproken werd over de serie en over de acteurs zelf. Prima opzet: heerlijk eten en hele gezellige ontmoetingen met een zeer diverse groep mensen die onderling een enorm hechte band hebben

jonge-garde-disney-lute-interview-verslag-copyright-trotse-moeders-7.

De opnames voor Jonge Garde zijn afgelopen zomer in Nederland gemaakt, in een periode van een maand. Voor 26 afleveringen is dat dus hard werken en uit alle gesprekken bleek wel hoe prettig dat door de acteurs is ervaren. De acteurs met minder ervaring werden als vanzelfsprekend geholpen door de meer ervaren acteurs, en de verschillen tussen Nederland en België vielen na één opnamedag al weg. Wat overbleef was een echt team, wat samen hard gewerkt heeft in een prima sfeer.

jonge-garde-disney-lute-interview-verslag-copyright-trotse-moeders-cast-3

We mochten de eerste en de derde aflevering van Jonge Garde al bekijken, en het was mooi om te zien hoe de acteurs elkaar aanstootten bij bepaalde scènes en hoe ze naar elkaar keken en glimlachten. Bijzonder om daar bij te zijn! Voor een trailer van de serie, klik hier >>>>

jonge-garde-disney-lute-interview-verslag-copyright-trotse-moeders-8

De serie zelf is echt heel erg leuk. Bij de eerste aflevering komen de jongeren aan bij de exclusieve kookopleiding en maken ze kennis met elkaar en met de directrice (een schitterend personage). Als kijker leer je de leerlingen een beetje kennen en ook de kookschool en de omgeving krijg je te zien. En er is direct al een mysterie…. Een tas met boeken wordt omgeruild door een tas vol groenten… Maar door wie?

jonge-garde-disney-lute-interview-verslag-copyright-trotse-moeders-cast-4

Ook de derde aflevering was prima. De karakters van de leerlingen worden steeds duidelijker en ik was er van onder de indruk hoe in één aflevering van 11 minuten al direct zo diep op bepaalde gevoelens en bepaalde keuzen ingegaan kon worden. Ik kan zelf niet wachten om deze serie samen met mijn dochter te gaan bekijken. Zij houdt ook van (samen) koken en zal het verhaal erg leuk vinden. Daarnaast inspireert het natuurlijk ook om zelf weer eens de keuken in de duiken!

jonge-garde-disney-lute-interview-verslag-copyright-trotse-moeders-4

Zoals gezegd konden we tijdens de verrukkelijke lunch met de aanwezige cast-leden praten. Voor een complete wie-is-wie van de cast van Jonge Garde, kun je hier klikken >>>>

Wat me opviel was het enthousiasme van alle acteurs over hun rol, over elkaar en over de serie. Er waren geen twee aparte groepen (jongeren en volwassenen), maar het was één geheel. Wel merkte je bij een aantal volwassen castleden dat er meer ervaring was. Zo gingen ‘Meneer Fons’ en ‘directrice Dina Mastoer’ vanuit een gesprek over hun acteerervaring, naadloos over in de vader-dochter-rol die ze in de serie ook hebben. Bij de jongere acteurs, de ‘leerlingen’, die “in het echt” allemaal tussen de 16 en de 18 jaar zijn, was de vooropleiding erg divers. Er zaten acteurs bij met een opleiding in die richting, maar ook “gewone” middelbare-school-leerlingen.

jonge-garde-disney-lute-interview-verslag-copyright-trotse-moeders-3

Veel blunders kwamen er niet voor op de set. Hooguit werd er een paar keer in de vingers gesneden tijdens een opname, want er werd wel degelijk met echt voedsel, en dus ook met echte messen gewerkt! De meeste acteurs hebben wel affiniteit met koken, of in ieder geval met eten! Eén van hen, die de rol van Veerle speelt, is door de serie zelf weer echt gaan koken. Waar ze voorheen toch vaak uit eten ging, of iets ging afhalen, staat ze nu zelf weer uitgebreid achter het fornuis.

jonge-garde-disney-lute-interview-verslag-copyright-trotse-moeders-1

Ik kan me helemaal voorstellen dat de serie dit effect gaat hebben. Naast dat het leuk is om de verschillende personages te volgen in hun verhaallijnen, kun je veel zien van wat er zoal in de keuken gebeurt. En zelf merkte ik ook dat ik zin kreeg om weer eens “echt” te gaan koken, in plaats van alleen maar te zorgen dat er eten op tafel komt. Mijn dochter is inmiddels in haar stapel kinderkookboeken gedoken en heeft al een hele lijst klaarliggen van dingen die we in de herfstvakantie samen gaan maken. En dan moet de serie nog beginnen!

kookboeken-jonge-garde-copyright-trotse-moeders

Kortom: deze lunch was een heerlijk ‘voorproefje’ van een hopelijk zeer succesvolle serie waarvan ik hoop dat deze na 26 afleveringen nog een vervolg zal krijgen. Huize Trotse Moeders zal in ieder geval een dagelijkse bijdrage gaan leveren aan de kijkcijfers, vanaf 26 oktober 2015 om 16.30 uur!

jonge-garde-disney-cast-wie-is-wie-trotse-vaders-1

Voor een trailer van de serie, klik hier >>>>

Voor de volledige wie-is-wie van Disney Jonge Garde, klik hier >>>>

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Vergeten groenten [recept]

Vandaag heb ik een recept van een “vergeten” groente. Dit is de snijbiet. Vroeger werd …