Perfecte moeders bestaan niet

Perfecte moeders bestaan niet is een boek geschreven door Diana Koster. Diana Koster is verloskundige en heeft, nadat ze veel vrouwen in haar praktijk had met ‘problemen’ rondom de bevalling en/of de zwangerschap, een opleiding als coach gedaan. Ze begeleid vrouwen met allerlei angsten en onzekerheden voor, tijdens of na de zwangerschap. Vanuit de ervaringen die ze daar heeft opgedaan en de verhalen die ze daar gehoord heeft, heeft ze dit boek geschreven.

Het boek is een soort van zelf hulp boek. Zo zag ik het in het begin en dacht: “maar ik heb geen hulp nodig!” Vanuit mijn psychologie achtergrond kon ik me heel erg inleven in Diana. De manier waarop ze vrouwen helpt en de manier waarop ze reageert wanneer vrouwen bij haar komen met hun problemen. In eerste instantie pikte ik daar veel van op en dacht: “hé, zo kan ik mijn vriendinnen soms ook benaderen”. Terwijl ik doorlas merkte ik, dat de verhalen van de vrouwen die bij haar het coaching traject hadden doorlopen, me steeds meer raakten. Dus ook als je zelf geen hulp nodig hebt, is dit een aanrader om te lezen. Misschien heeft jouw zus, vriendin of buurvrouw wel dit soort klachten en vertel jij altijd vrolijk jouw goede ervaringen!

Het boek is goed opgebouwd uit drie delen:
A – Hoe gaat het met je?
B – Hoe wil je dat het met je gaat?
C – Hoe kom je van A naar B?

In deel A ga je bij jezelf na of je ergens mee zit. In mijn geval was dit niet zo, maar omdat ik dit boek aan het recenseren ben, last ik natuurlijk toch door. Voor mij waren deel B en C veel interessanter. Hierin worden technieken en praktische opdrachten besproken om over bepaalde dingen heen te komen of met dingen om te gaan. De arrogantie van mij ‘dat ik geen hulp nodig heb’ kwam niet helemaal uit het niets vallen. In deel B en C worden veel dingen geadviseerd die mijn partner en ik eigenlijk al doen sinds onze dochter er is. Bijvoorbeeld een dag in de week een avondje met eigen vrienden. Samen leuke uitstapjes plannen zonder de baby. De babyfoon op een gegeven moment niet meer gebruiken. Wisseling van de wacht als het gaat om nachtrust van onszelf en verzorging van ons kind. Communicatie en aan je relatie werken.

Makkelijker gezegd dan gedaan! Bij ons is het zo vanzelf gekomen. Ook het advies om je bevallingsverhaal op te schrijven had ik al gedaan. Na de keizersnede wegens een zwangerschapsvergiftiging, hadden we geen tijd om geboortekaartjes te maken. We hadden geen auto, de drukkerij in de straat was op vakantie en ik was veel te zwak om met het openbaar vervoer te reizen. Ik besloot om het hele verhaal te mailen naar onze vrienden en familie. Hierop kreeg ik zeer positieve reacties! Nooit geweten dat dit er (waarschijnlijk) voor gezorgd heeft dat ik niet bang ben voor een tweede keizersnede of bevalling.

Ik kan nog zoveel dingen opschrijven waarom dit boek de moeite waard is, maar ik adviseer gewoon aan iedere moeder of aanstaande moeder om het eens door te nemen. Ook al heb je zelf geen obstakels! Het doet je maar al te goed beseffen wat een gelukkig mens je eigenlijk bent als je zonder dit soort problematiek moeder mag zijn. Daarnaast kun je mensen in jouw omgeving beter begrijpen of beter ‘helpen’ doordat je leert luisteren van dit boek.

Perfecte moeders bestaan niet – Diana Koster
Zelfhulpboek, paperback, 288 pagina’s, Uitgeverij Kostbaar
Bestel dit boek hier>>

Share

About Francis Boersma

francisboersma@hotmail.com'
Ik ben moeder van een dochter van 2 (Inèz), ik heb psychologie gestudeerd. In mijn vrije tijd sport ik graag of ben ik bezig met een van mijn hobbies.

Check Also

Balanceren op één been

Kinderen, werken, huishouden, school, clubjes, sociale contacten: als single moeder heb je in deze uitdagende …

Share
Share