No mistakes

Als er nou eens geen fouten bestonden? Oké, niet mogelijk. Maar als we onze fouten nu eens met andere ogen konden bekijken? Het improvisatietheater inspireerde Keiko Agena om dit door haarzelf geïllustreerde journal te maken. No mistakes daagt je uit om fouten te maken: elke fout is een kans om te groeien en iets nieuws te creëren. Dit werkboek staat vol kunst, kleurplaten, suggesties en een gezonde dosis inspiratie. Het helpt je om je creatieve grenzen op te zoeken, de kunstenaar in jezelf te ontdekken en uniek werk te maken, vol prachtige fouten.

Als er nu eens geen fouten bestonden? Oké, niet mogelijk. Maar als we onze fouten nu eens met andere ogen konden bekijken?

Deze zin sprak me vrijwel direct aan, want: niemand zo perfectionistisch als ik. Nou ja, dat vind ík dan, er zijn natuurlijk altijd mensen die ook daar net iets beter in zijn dan ik. Neemt niet weg dat ik streef naar zo foutloos mogelijk te werken. En te leven. En op te voeden. En te recenseren… Het zal vast geen verrassing zijn dat dit een vrijwel onmogelijke taak voor mij is en ook nog eens megaveel energie kost. Dat is dan ook de reden dat ik erg nieuwsgierig was naar dit boek.

Ondanks het feit dat ik heus wel wéét dat ik niet de enige ben die fouten maken lastig vindt, en durven falen al helemaal niet als optie ziet, is het toch fijn om te lezen dat ik niet de enige ben.

(Een ogenschijnlijk nutteloze tekening maken blijkt leuker te zijn dan ik dacht en ik heb bij deze besloten dit vaker te gaan doen).

Dit boek van Keiko Agena staat vol mooie woorden om geïnspireerd te worden en om geïnspireerd te blijven; dat is misschien nog wel het belangrijkste.

(Tijdens het tekenen van de rondjes en de hartjes voelde ik in eerste instantie een soort van weerstand, want ik had wel wat beters te doen, maar naarmate ik er langer mee bezig was voelde ik een soort van rust. Het loslaten van perfectie viel echter niet mee).

Keiko heeft dit boek zelf geïllustreerd en sommige tekeningen vind ik echt werkelijk prachtig.

In het voorwoord staat: ‘het verlangen om uit te blinken zou het baken moeten zijn waarop je kunt richten, geen keurslijf dat je gevangen houdt’. Laat dat nou net een van de dingen zijn waar ik de laatste tijd erg mee worstel; dit boek kon dan ook op geen beter moment aankomen. Vol verwachting sloeg ik nog een pagina om. Klaar om mijn eigen stem te vinden.

Het boek is echter ook best confronterend, het zet je aan het denken en wijst je op het donkere in jezelf en wat je daarmee kunt. Zo komt er de mogelijkheid om jezelf nog beter te leren kennen. Een soort van ‘zelfhulpboek meets tekenles’.

De bedoeling van dit journal is dat je je aangeboren creatieve talenten ontwikkelt door middel van de No mistakes-filosofie. Je rafelrandjes maken je uniek. Strijk ze niet glad. Je alternatieve invalshoek, je imperfecties… dat zijn je schatten.

Het is wel een echt tekenboek en daar moet je van houden. Ook moet je de rust zien te vinden om ermee bezig te gaan (dit zeg ik meer tegen mezelf), maar wat mij betreft is het een soort van meditatie in artistieke vorm.

No mistakes doet mij denken aan de vakantieboeken van vroeger. Toen mijn leven nog niet zo perfect hoefde te zijn als nu. Ik werd er echt heel vrolijk en blij van.

No mistakes – Keiko Agena
paperback, 174 pagina’s, uitgeverij Het Spectrum
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Slaap! Voor dreumes en peuter

Slapen…. tja…. Wanneer je eenmaal een kindje hebt, is dit een van de dingen waarmee …

Share
Share