Altijd beginnen met borstvoeding?

Niet elke moeder start met borstvoeding. Om medische redenen, zoals het niet op gang komen of door borstontsteking, maar ook omdat een vrouw besluit dat flesvoeding voor haar en haar kind de beste oplossing is. Dat kan in Nederland; gelukkig!

Beste voeding voor je baby
Toch is er al jaren een sterke campagne gaande om borstvoeding te stimuleren. Verloskundigen en kraamverzorgers horen het geven van borstvoeding te stimuleren. Ook mogen fabrikanten van flesvoeding geen reclame maken voor melkpoeder voor baby’s die jonger zijn dan 6 maanden en moeten zij in hun reclameuitingen ook altijd melden dat borstvoeding de beste voeding voor je baby is. Meerdere onderzoeken en studies hebben dan ook uitgewezen dat borstvoeding zowel voor moeder als voor baby voordelen hebben boven flesvoeding. Begrijpelijk dus dat er borstvoeding gestimuleerd wordt, maar we moeten ook niet doen alsof het een doodzonde is als je flesvoeding geeft.

Lekker makkelijk
Ok, ik heb zelf mijn beide kinderen elk ongeveer een jaar borstvoeding gegeven. Ik vond het altijd heel makkelijk (behalve mn borstonstekkingen dan): lekker goedkoop, altijd bij de hand en altijd op de juiste temperatuur. Baby wilt eten en hup: baby kan eten. En bijkomend voordeel is dat ik mijn kind ook nog eens al mijn antistoffen mee geef. Maar ik zou liegen als ik zei dat ik het daarvoor deed. Ik vond het geven van borstvoeding altijd bijzonder en makkelijk. Punt.

Veroordelen?
Maar niet iedereen denkt daar hetzelfde over. Ik hoor ook wel eens verhalen van moeders die zichzelf bijna martelen omdat je anders verwijtende blikken van de kraamhulp krijgt.Of dat vrouwen geen borstvoeding willen geven omdat het in met hun werk of in hun sociale omgeving niet te combineren is. Moeten wij die moeders veroordelen? Of een mening hebben over hen? Wat een onzin! Jij weet zelf wat het beste is voor jou en jouw kind. Want een baby heeft ook niets aan een gestresste mama.

Colostrum
Maar feit blijft wel dat er een belangrijk voordeel zit aan het geven van borstvoeding. Het immuunsysteem van een pasgeboren baby is nog niet helemaal ontwikkeld. De productie van antistoffen komt vanaf zes maanden pas goed op gang en het duurt (zegt men) zeker drie jaar voordat deze op volle sterkte is. Baby’s zijn hun eerste jaar dus extra gevoelig voor infecties. Je kan het immuunsysteem een handje helpen met borstvoeding. Zeker de eerste moedermelk, ook wel colostrum genoemd, bevat heel veel antistoffen die je baby een belangrijke bescherming mee kan geven.

Elke vrouw moet zelf de afweging maken of zij borstvoeding wil of kan geven of dat zij haar kindje gaat voeden met flesvoeding. Alleen is wel aan te raden om in ieder geval wel te beginnen met borstvoeding zodat jouw kind in ieder geval de colostrum binnen krijgt. Wilt je kindje zelf niet drinken aan de borst? Met een borstkolf kan je wel de eerste dagen de colostrum ‘aftappen’ en via een flesje aan je baby geven.

China
En trouwens, geef jij jouw kind flesvoeding en wordt je met de nek aangekeken? Troost je met de gedachte dat in China er juist een antibeleid op borstvoeding is. Er wordt in dat land namelijk goed verdient met de productie van flesvoeding.

Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Wil je graag zwanger worden, maar ben je verslaafd?

Wanneer je een kinderwens hebt, wil je natuurlijk het beste voor het kindje wat je …

Share
Share