Zwanger? In deze voeding zit foliumzuur

Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is het belangrijk voor de ontwikkeling van je baby om foliumzuur te nemen. Foliumzuur is een vitamine, vitamine B11,  die voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby noodzakelijk is.

Foliumzuur tabletten

Uit voeding kun je onvoldoende foliumzuur halen, daarom is het belangrijk om foliumzuur tabletten te nemen voor èn tijdens de zwangerschap. In ruim 50% van de gevallen kunnen zogenaamde neuraalbuisdefecten (denk aan bijvoorbeeld een “open ruggetje”) voorkomen worden.

Foliumzuur dosis

Voor de meeste vrouwen is een tabletje foliumzuur / vitamine B11 met 0,4 milligram (mg) voldoende om de hoeveelheid foliumzuur in je eigen lichaam op een goed niveau te houden. Je hebt zelf namelijk ook foliumzuur nodig, bijvoorbeeld voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Sommige mensen hebben een hogere dosis nodig, overleg dit met je eigen arts.

Foliumzuur in voeding

Niet alleen voor je ongeboren baby, maar ook voor jezelf is het belangrijk om voldoende foliumzuur binnen te krijgen. Bij een (verwachtte) zwangerschap, is voeding alleen onvoldoende en zul je foliumzuur in tabletvorm erbij moeten nemen, liefst een maand voor je zwanger wordt en minimaal het eerste trimester. Maar… wil je ook voor jezelf zorgen dat je voldoende foliumzuur uit je voeding haalt, eet dan regelmatig groene bladgroenten, volkoren graanproducten en peulvruchten.

Lijst van groenten en fruit die rijk zijn aan foliumzuur

 • sperziebonen
 • sla
 • erwten
 • broccoli
 • spruitjes
 • tuinbonen
 • spinazie
 • andijvie
 • linzen
 • citrusvruchten
 • kiwi’s
 • meloenen
 • aardbeien

 

 

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Leuke apps voor tijdens je zwangerschap

Je zwangerschap is een bijzondere en spannende tijd waarin er veel verandert. Een beetje extra …