Nacht in het poppenhuis

Willemina gaat helemaal alleen uit logeren. Ze voelt zich klein en bang, totdat ze voor het deftige poppenhuis van haar tante staat: opeens is ze zo groot als een huis! Maar groot zijn is gevaarlijk; als ze stiekem de hond uit het poppenhuis oppakt, breekt zijn staart. ’s Nachts sluipt Willemina terug om de hond te lijmen. Dan verspringen de wijzers van de klok en is het in het grote huis net zo laat als in het kleine huis…

Recensie
Nacht in het poppenhuis is een bijzonder prentenboek over een onderwerp dat niet veel kleine kinderen zullen kennen. Poppenhuizen zijn tegenwoordig immers ‘gewoon’ speelgoed. In de 17e en 18e eeuw was dat niet het geval en waren het pronkstukken van de rijken. De poppenhuizen waren prachtig ingericht en absoluut niet om mee te spelen.

Nacht in het poppenhuis is best een beetje een spannend verhaal. Dit komt doordat het zich in een totaal andere tijd afspeelt, waarin mensen op een heel andere manier met elkaar omgingen. Maar ook omdat een groot deel van het verhaal zich ’s nachts in de schemer en in het donker afspeelt. Mijn kleutertje zag het aanvankelijk niet zo zitten het boek te lezen, maar achteraf gezien vond ze het een mooi en interessant verhaal.

Juist het feit dat het zich in een andere tijd afspeelt, maakt het boek ook heel leerzaam. Tenslotte is Nacht in het poppenhuis sprookjesachtig: opeens verspringen de wijzers van de klok en komt het poppenhuis tot leven. Willemina is niet meer in het grote huis, maar in het poppenhuis en beleeft daar een spannend avontuur.

Nacht in het poppenhuis is door Anna Woltz en Thé Tjong-Khing geschreven in opdracht van het Gemeentemuseum Den Haag en Uitgeverij Leopold. Het boek is verschenen bij de tentoondstelling XXSmall. De illustraties van Thé Tjong-Khing zijn, zoals we van hem gewend zijn, schitterend en vol details.

Gegevens
Nacht in het poppenhuis – Anna Woltz
prentenboek, gebonden, 32 pagina´s, Leopold B.V.
Bestel dit boek hier via Bol.com >>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share