Franse Ardennen blog: het grootste fort van Europa

fort-sedan-trotse-moeders-4Toen wij op vakantie in de Franse Ardennen waren, heeft het regelmatig geregend. Niet alleen in de Ardennen, maar ook in de rest van Frankrijk, waardoor we erg blij waren dat we zo relatief dicht bij huis waren gebleven en niet zo lang in de auto hadden hoeven zitten om in het zuiden in de regen te belanden!

Omdat de Franse Ardennen in het noorden van Frankrijk liggen, houd je al meer rekening met af en toe een bui, en ook dan is er in die prachtige omgeving voldoende te doen, zoals een bezoek aan het grootste fort van Europa: Het Slot van Sedan.

fort-sedan-trotse-moeders-5

“Ridderkasteel”
Toen we in de buurt kwamen, was het fort al goed te zien. Enorm imposant en groot en voor kinderen “een echt kasteel” met torens en al! Ze konden zich de ridders en prinsessen er meteen bij voorstellen! Via de entree zijn we de route gaan volgen om niets te missen van wat er te zien en te doen was.

fort-sedan-trotse-moeders-3

Informatieborden
Wat echt erg leuk was, was dat er overal informatieborden hingen waarop ook in het Nederlands informatie stond. Voor mijn tweeling, die al best goed kunnen lezen, was het een attractie op zich om zo snel mogelijk naar een bord te rennen en voor iedereen de informatie voor te lezen. Om de beurt natuurlijk, zodat er geen ruzie ontstond.

fort-sedan-trotse-moeders-1

Schetsboek
En de informatie was goed en duidelijk en spelenderwijs steken kinderen er behoorlijk wat van op (en ik zelf ook). Mijn oudste had zijn schetsboek meegenomen en vermaakte zich met het tekenen van datgene wat hem bijzonder interesseerde. Erg leuk om te zien welke dingen hem opvielen en een mooie manier om naar details te kijken.

fort-sedan-trotse-moeders-6

Doe-dingen
Er waren ook doe-dingen, speciaal voor kinderen, zoals zelf met blokken een “gewelf” maken (zie de opnames in onderstaande video). Leuk om te doen en ook weer leerzaam omdat je erbij kunt uitleggen waarom de bovenste blokken niet naar beneden vallen. Persoonlijk vind ik niet dat een uitstapje perse leerzaam moet zijn, maar wanneer er ongemerkt informatie gegeven wordt die je kinderen interessant vinden, is het uiteraard mooi meegenomen.

fort-sedan-trotse-moeders-7

Indrukwekkend
Het Slot van Sedan was indrukwekkend. Enorm groot en in goede staat. Door de route te volgen en de borden te lezen, kreeg je een indruk van hoe het fort was ontstaan en ontwikkeld in de loop van de tijd en hoe mensen er gewoond en gewerkt hadden.

Screenshot 2014-09-29 at 17.09.49

Roofvogelshow
Wij zijn er maar een paar uur gebleven, maar dit fort heeft voldoende te bieden voor een langer verblijf. Je kunt er eten, er zijn roofvogelshows en tentoonstellingen. Een bezoek aan het fort is ook prima te combineren met een kijkje in de stad Sedan zodat je ook op dagen dat het niet warm en zonnig is een heerlijke dag kunt hebben.

In onderstaande video krijg je een indruk van ons bezoek aan het fort en van Het Slot van Sedan zelf:

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Prinses Corry [persoonlijk blog]

Op 8 december 2003 waren we in Haarlem, bij mijn lieve schoonouders die inmiddels allebei …

Share
Share