Stoomstrijken met de iCare Technology van Braun Carestyle 3 [review]

BraunCareStyle3KastHet merk Braun heeft voor mij altijd de associatie met degelijkheid, fraaie vormgeving en kwaliteit. Ze hebben een beperkt assortiment maar alle door Braun ge-engineerde en vormgegeven huishoudelijke apparaten zijn op de een-of-andere manier bijzonder. Zo ook het stoomstrijkijzer CareStyle 3  (IS 3041 WH) die aan TrotseMoeders werd aangeboden ter recensie. En omdat de TrotseVader in ons gezin altijd strijkt – en dat met veel plezier doet! – zal ik verslag doen van mijn bevindingen!

Voor mij was na een paar uur strijken voor een gezin met drie jonge kinderen – en ik strijk bijna alles – het meest opvallende van deze Braun Stoomstrijkijzer CareStyle3 de lichtheid van het apparaat. Ik ben al meer dan 10 jaar gewend met stoom onder hoge druk te strijken, maar dit Braun-apparaat is opvallend licht en gemakkelijk in het gebruik.

De stoom-stoot-druk is met 5,5 bar hoog en in de praktijk van het strijken is op dat punt niets meer te wensen. De vouwen verdwijnen als sneeuw voor de zon, zonder dat je als strijker daar ‘hard’ voor moet werken. Deze fabrikant claimt de energie-zuinigheid (35% energiebesparing met dit apparaat vergeleken met oudere Braun modellen) hoewel zijn 2200-2400 Watt aan de hoge kant is in vergelijking met ‘soort’genoten.

De lichtheid wordt ook gecombineerd met de compactheid: het is veruit de kleinste en lichtste stoomapparaat waar ik ooit mee gestreken heb. Het strijkijzer staat op een ruime, schuine ‘kast’ waarin aan de voorkant een gemakkelijk af te nemen waterreservoir van maar liefst 2 liter. Ik kon er behoorlijk lang ongestoord mee doorstrijken en als de tank leeg is (er is een lichtje dat waarschuwt) dan kan hij direct, zonder af te koelen, worden bijgevuld (geen aparte kannen nodig om de tank te vullen). De knoppen zitten aan de voorkant van de kast. Er is een eco knop (minder stoom) die ik verder niet gebruikt hebt, en een reset knop.

Als je even wegloopt van het strijken gaat het apparaat al snel op de ‘slaapstand’, waar die weer uitgehaald wordt met of de stoomknop (onder in het handvat), de precisie-knop (bovenop) of de reset-knop (voorop de kast). (resetten na iedere keer dat de watertank is bijgevuld). Het is dan even wachten dat hij weer op stoomtemperatuur is. Het opwarmen is overigens binnen 2 minuten gebeurd. Met de precisie knop kan je regelen (door de knop meer of minder in te drukken) dat er alleen stoom uit de voorkant van het strijkijzer komt.

Het apparaat is zoals gebruikelijk bij Braun mooi vormgegeven met als hoogste punt de zool van het apparaat van prachtig metalen (Eloxal3D) zool die opvallend geen lakkerige verschijnselen kent met meer tere weefsels; én met een handigheidje dat de achterkant gekromd is zodat als je (achterwaarts) over knopen en ritssluitingen/gespen strijkt het apparaat daar moeiteloos, zonder vast te haken, overheen glijdt. Aan de zijkanten van de ‘kast’ zitten beugels om de stroomdraad en de de stoom-slang naar het ijzer aan op te bergen/hangen.

  

Een vervelende eigenschap van hoge druk strijkijzers is dat bij het opstarten soms een plens water eerst uit het strijkijzer wegloopt. Braun claimt dit digitaal onder controle te hebben, en hoewel het verschijnsel niet helemaal bij de CareStyle 3 is verdwenen, is het nog maar minimaal.

BraunCareStyle3CalcCleanBraun geeft 4 jaar fabrieksgarantie; er is een meertalige gebruiksaanwijzing (heb ik eigenlijk alleen maar gebruikt om te ontdekken wat de reset knop voor functie had) en er is een versie die het mogelijk maakt om het strijkijzer op het tableau te vergrendelen, wat ik uit ervaring weet heel handig kan zijn, en de versie met een knop voor meer gerichte stoom uit de punt van van het strijkijzer.

Het apparaat heeft een ontkalkingsfunctie (natuurlijk na één strijkbeurt nog niet nodig gehad), maar met de gebruiksaanwijzing lijkt me dat voor het behoud van je prachtig apparaat (eerst helemaal afkoelen natuurlijk) wel iets wat je echt regelmatig (gebruiksaanwijzing: naar acht keer bijvullen!) moet doen.

BraunCareStyle3eindresultaat

Samenvattend een mooi vormgegeven, licht in gebruik en prima strijkend apparaat van Braun. Als je budget het toestaat, is dit zeker de beste keus die je voor je eigen strijk beleving kunt maken.

De Braun CareStyle3 is voor €149 te koop bij bol.com. De prijs is daarmee goed vergelijkbaar met apparaten van andere merken. Hoe dan ook een perfect prijs/kwaliteits produkt!

 

About Dick Ahles

d.ahles@protonmail.com'
Mijn moeder noemt mij Dirk (officiële naam) maar voor de rest ben ik bekend onder Dick. Geboren in 1951 en Trotse Vader van vijf kinderen. Van twee oudere dochters Mira en Rachel heb ik al vier kleindochters. Thuis Enkhuizen, en vader van een tweeling (jongen en meisje) van 10 en een zoon van bijna 13. Ik houd dus van kinderen en heb met hen nu al heel veel meegemaakt. Leuk dus om met deze lange ervaring op TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl te bloggen.

Check Also

Negen snelheden en een turbostand….. Nee, niet de nieuwste auto van Max Verstappen, maar de Braun Multimix 5 [review]

“Vroeger” hadden we een handmixer, waarbij je je spieren tot het uiterste kwelde voordat de …