26 weken zwanger

Je bent nu 26 weken zwanger, een mooi moment: een half jaar zwanger, 6 maanden zwanger. Wat je ook wilt vieren, je kunt kiezen voor een heleboel thema’s 😉

Je baby
Je baby weegt nu 720 gram en is 33 centimeter lang. De oogleden van je kindje gaan tegen deze tijd voor het eerst open. Je baby kon met dichte ogen al licht en donker onderscheiden. Het is niet bekend of je baby nu met open ogen ook meer kan zien. Als je baby een jongen is, dan beginnen zijn testikels nu in zijn scrotum te dalen. Deze “reis” duurt ongeveer twee tot drie dagen.

Levensvatbaar
Deze week is je baby zover ontwikkeld dat hij misschien al buiten de baarmoeder kan overleven. Artsen willen nu je baby al zien als levensvatbaar en kunnen bij een vroeggeboorte pogingen doen om jouw kind te redden. Of je baby het gaat halen hangt onder meer van zijn gewicht af en van eventuele complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling. Je baby heeft nu nog weinig weerstand en het hoofdje is nog heel teer. Ook zijn de longen nog niet rijp. Een geboorte voor 28 weken wordt immatuur genoemd. In speciale neotale centra wordt de situatie in de baarmoeder met een warme couveuse zo veel mogelijk nagebootst. Hopelijk hoeft jouw kindje dit niet mee te maken, want in je buik heeft je baby het veel beter!

Je lijf
Rond deze tijd kan je bloeddruk weer wat hoger worden, hoewel die waarschijnlijk nog steeds lager is dan voordat je zwanger was. Je baarmoeder is nu voorbij je navel.

Harde buiken
Je kan nu harde buiken gaan krijgen die aanvoelen als een voetbal. Dit verschijnsel heet officieel contractie van Braxton Hicks maar wordt dus in de volksmond “harde buiken” genoemd. Wat er gebeurd is dat je baarmoeder zich onwillekeurig samentrekt waardoor je buik gespannen aanvoelt. Dit is een vervelend gevoel, maar doet geen pijn. Dit is ook gelijk het verschil tussen weeën. Bij een wee trekt de baarmoeder zich veel krachtiger samen dat het pijnlijk is. Harde buiken zijn niet erg en vrij normaal. Je moet er alleen niet meerdere in een uur krijgen. Dat is een signaal van je lichaam dat je rustiger aan moet doen.

Pijnlijke onderrug
Het kan goed zijn dat je de laatste tijd een beetje pijn in je onderrug hebt. Dit komt voornamelijk door je groeiende baarmoeder. Hierdoor verschuift je zwaartepunt en verzwakken je buikspieren. De hormonale veranderingen zorgen er voor dat je gewrichten weker worden. De baarmoeder kan drukken op een zenuw en het extra gewicht dat je nu meedraagt betekent meer werk voor je spieren en een grotere druk op je gewrichten. Hierdoor is de pijn in je rug en heupen vaak wat erger aan het eind van de dag. Wandelen, staan, lange periodes zitten, buigen en tillen kunnen allemaal een aanslag doen op je rug. Soms lijkt het net of het niet uit maakt wat je doet. Een aantal tips:

  • Een warm bad of warme kompressen kunnen verlichting brengen.
  • Belangrijk is om gedurende de dag zo veel mogelijk te staan en lopen in een goede houding.
  • Trek geen holle rug.
  • Vermijd ook activiteiten waarbij je tegelijkertijd moet buigen en draaien.
  • Neem regelmatig pauzes wanneer zitten of staan.
  • Slaap zo veel mogelijk op je zij met één of beide knieën gebogen. Plaats een kussen tussen je benen en een ander kussen onder of bij je buik ter ondersteuning.
  • Essentieel is dat je nu een balans gaat zoeken tussen rust en beweging.

Lees ook:
25 weken zwanger
27 weken zwanger
Ik ben …. zwanger, alle weken op een rij
Alle zwangerschapsonderzoeken op een rij

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Waar wil jij sterker in worden?

Wanneer je zwanger bent, of Trotse Moeder van een of meerdere kinderen, ziet je leven …

Share
Share