Oog voor honden [recensie]

Problemen met je hond? Oog voor honden presenteert een nieuwe benadering voor het opvoeden van honden en oplossen van gedragsproblemen. Uitgangspunt is de emoties en stemmingen van het dier begrijpen in plaats van focussen op het probleem.

In dit boek wordt de EMRA-methode op praktische wijze uitgelegd aan de hand van acht casestudies, waarvan twee van Sacha Gaus. Deze nieuwe, effectieve benadering heeft Groot-Brittannië al veroverd en zal alle hondentrainers, uitlaatservices en hondenbaasjes aanspreken.

Recensie
Ik was zeer benieuwd naar het boek Oog voor honden. Zestien jaar geleden kwam onze eerste hond, Molly, in huis, en nu we met onze ‘nieuwe’ hond Snoopy opnieuw het opvoed-traject in gingen, merkte ik dat er veel veranderd was in het inzicht over hoe je naar het gedrag van honden kijkt. Zo wordt het roedelgedrag, met alfa-hond etc, niet meer gezien als een manier om het gedrag van je hond te plaatsen en te veranderen en dat was bij Molly nog wel. Erg interessant ook de wetenschap achter die inzichten. En daar is nu een nieuwe inzicht bij gekomen: EMRA. Kijken naar hoe een hond zich voelt en waarom de hond zich zo voelt en dan kijken hoe je dat gevoel kunt optimaliseren.

Het boek is geschreven door Robert Falconer-Taylor is dierenarts en Peter Neville hoogleraar diergedrag, die de eerste kliniek voor psychotherapie voor huisdieren startte. Samen hebben zij deze methode in de praktijk ontwikkeld. Neville geeft in Nederland met Sacha Gaus workshops voor hondentrainers. Sacha Gaus staat ook als auteur op de cover (twee case-studies zijn van haar), en haar vader, de bekende Martin Gaus, heeft een nawoord geschreven.

Oog voor honden begint na het voorwoord van Sacha Gaus met een korte uitleg over emoties bij honden en de EMRA-methode. Daarna behandelt het boek 8 case-studies. Acht honden met ieder een eigen probleem. Bij iedere casus wordt erg zorgvuldig naar zowel hond als baasje gekeken waarna een plan van aanpak gemaakt wordt. Dit plan wordt uitgevoerd door de baasjes en de hond en kan ook worden bijgesteld. Erg interessant om te lezen!

 

Wat wel duidelijk wordt is dat EMRA geen wondermiddel is. Het is niet zo dat je een probleem als “mijn hond bijt alles stuk” door de EMRA methode ineens kunt oplossen. Wat er wel gebeurt is kijken naar de behoefte van een hond. Is het een jachthond, krijgt hij voldoende uitdaging, waar wordt hij blij van? Dat soort dingen worden geïnventariseerd en in plaats van het bijten af te straffen, wordt er een omgeving gecreëerd waarin de hond gelukkiger is. En dat kan al zijn door in plaats van iedere dag dezelfde rondjes, andere routes te nemen. Vaak is het een combinatie van een aantal dingen die je als baasje kunt veranderen waardoor je beter in de behoeftes van je hond voorziet.

Het is een boek wat heel interessant is om te lezen, als hondenbaasje, en waar je zeker tips uit kunt halen. Maar om het echt te kunnen toepassen op jouw eigen hond is waarschijnlijk meer nodig. Meer kennis, zoals mensen die veel met honden werken, die hebben. Ik ga dit boek dan ook aan de fantastische assistenten van onze dierenarts geven, zij helpen mij altijd wanneer ik vragen over onze hond heb en ik weet zeker dat deze methode hen aan zal spreken.

Oog voor honden – Peter Neville, Sacha Gaus en Robert Falconer-Taylor
Paperback, 128 pagina’s, uitgeverij Kosmos
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Top tips voor het kiezen van juiste dierenvoeding

Als moeder wil je het beste voor je kind, maar natuurlijk ook voor je huisdier. …

Share
Share