Piepklein taartje

piepklein taartjeKleine Olleke is het enige kind op een feestje voor volwassenen. Niemand besteedt aandacht aan de arme Olleke, en ze kan niet bij het eten. Waarom is alles altijd alleen voor groten? Dan ontdekt ze tot haar verrassing een muizenhol in de muur, waar het kookprogramma van een muizenchef wordt gefilmd voor muizenteevee. Olleke ontdekt dat de chefkok al zijn zintuigen gebruikt voor het bakken van een overheerlijke taart. En heeft dat taartje niet precies de goede grootte voor het lekkere hapje waar ze net zo’n zin in had?

Recensie:
Er is een chique feestje gaande en Olleke is daar als kind bij aanwezig. Verder zijn er helemaal geen andere kinderen, dus het is allemaal een beetje saai voor Olleke. Wanneer ze zin heeft in eten, hebben zelfs haar ouders geen tijd voor haar. Ze wil zelf wel wat pakken, maar ze kan nergens bij. Alles in de keuken ligt buiten haar bereik… totdat haar oog valt op een klein muizenholletje, wanneer ze daar door heen kijkt, ziet ze dat er een televisiestudio in het holletje zit. Een chefkok muis maakt de heerlijkste dingen. Alles natuurlijk piepklein, maar laat dat nu net het enige eten zijn waar Olleke bij kan…

piepklein taartje fotoHet verhaal “Piepklein taartje” wordt met duidelijke en grappige prenten in beeld gebracht. De tekst is tevens beeldend geschreven, dus het verhaal leeft echt. Wanneer de chefkok het heeft over “wat zie je” zie je op de tekening het oog van Olleke voor het holletje. Wanneer de kok praat over horen, zie je het oor van Olleke in het holletje steken… De zintuigen worden hier benoemd en in beeld gebracht, wat leerzaam is voor de kleintjes die worden voorgelezen.

De grap van het boek zit vooral in het feit dat Olleke nergens bij kan en honger heeft. Uiteindelijk krijgt ze een piepklein taartje dat door een muis gebakken is. De grap wordt nog groter wanneer je ziet dat alle muizen spullen uit de kastjes en koelkast pakken, terwijl het kleine olifantje er niet bij kon…

Peuters en kleuters zullen genieten van dit prentenboek, maar ook oudere meisjes en jongens zullen deze kunnen waarderen. Mijn dochter leest met plezier dit boek zelf en kan smakelijk lachen om de leuke tekeningen. Regelmatig hoor ik haar lachen en roepen: “dat kan toch helemaal niet.” Ze wijst daarbij op plaatjes waarbij het olifantje haar slurf door het muizenholletje steekt of wanneer haar oor in het holletje verdwijnt…

Voor wie honger heeft gekregen; achterin het boek staat een recept voor “piepkleine appeltaartjes.” Dus na het lezen, kun je ook nog eens samen met je kind(eren) de keuken in duiken!

Piepklein taartje – Mark Bailey
Prentenboek, 32 pagina’s, Rubinstein
Bestel het boek hier >>>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share