De betoverende mix van Bakkerij Bliss [recensie]

Bijna waren Roos, haar familie en Devin er in geslaagd om de snode plannen van graaf Gigli te dwarsbomen. Bijna, want ook al is zijn poging om de macht te grijpen binnen de Orde van de Deegroller mislukt, hij heeft wel tante Lilian ontvoerd! En alsof dat niet erg genoeg is, wordt Rampenburg gekweld door zeven mierzoete plagen.

Roos en haar familie en vrienden vertrekken naar Saan Gigli, het Italiaanse dorpje waar graaf Gigli’s kasteel staat. Daar zetten ze een reddingsactie op touw om tante Lilian te bevrijden.

Recensie
De betoverende mix van Bakkerij Bliss is het vijfde deel van de serie over de bakkerij van de familie Bliss. De familie Bliss is een familie van toverbakkers en zijn in staat om heel bijzondere baksels te maken, waarmee je kunt zorgen dat dieren kunnen praten bijvoorbeeld, of waarmee je rampen kunt oplossen. Ze hebben allerlei bijzondere recepten, zoals water-in-je-mond-poedersnoep en de zingende speculaassnippers. Maar in dit boek maken er vooral kennis met de even betoverende Gigli-recepten, zoals toetakeldonuts, kijk- en luisterschuitjes en riekende zie-me-nietjes.

  

Ik heb al vaker geprobeerd mijn jongste dochter van elf op het spoor van de boeken over Bakkerij Bliss te zetten, maar tot nu toe onverrichter zake. Misschien dat dit recensieboek en mijn enthousiasme voor De betoverende mix van Bakkerij Bliss haar over de streep kunnen helpen … Al denk ik wel dat het wel zo leuk is om eerst de vier voorgaande delen, hoewel dit deel prima ´los´ te lezen is.


De betoverende mix van Bakkerij Bliss is namelijk een betoverend jeugdboek vol avontuur en magie. Het is een heel fantasievol verhaal dat met veel vaart is geschreven en je al snel meesleept naar de gebeurtenissen in San Gigli. Alles in San Gigli draait om minicupcakes. ‘Ze propten jonge courgettes en citroenen en olijven en tomaten in cupcakevormige potjes, zodat ze er uiteindelijk als minicupcakegroenten en -fruit uit kwamen.

Graaf Gigli, die de macht heeft gegrepen in San Gigli, heeft de inwoners ervan overtuigd dat je voedsel niet normaal kunt vasthouden, dat dat niet te hanteren is. Minicupcakes zijn veel handiger en hapklaar. Bizar! Zeker als verderop in het boek blijkt dat mensen niet eens meer weten hoe je iets met een andere vorm kunt eten …

Verreweg mijn favoriete personages in De betoverende mix van Bakkerij Bliss zijn Jacques de grijze muis met het Franse accent en Per, eigenlijk Asperge de Groene, de grijze kat. Ze kunnen allebei praten omdat ze een keer teveel kaaskletskoppen gegeten hebben. Ze zijn in ieder geval een onmisbare kracht in de strijd!

Ook Tijm, een van de broers van hoofdpersoon Roos (Roosmarijn) Bliss vind ik leuk. Hij gooit voortdurend Spaanse woorden in zijn zinnen. Omdat je uit de context prima kan afleiden wat ze betekenen, is dat niet storend, eerder juist grappig.

Het draait in De betoverende mix van Bakkerij Bliss allemaal om de bron van het water in San Gigli. Dat water heeft bijzondere krachten. Het zorgt dat je je herinneringen terugkrijgt en kan zieke mensen beter maken. Maar je moet er niet te veel van drinken, ‘als je er teveel van drinkt, ga je het nodig hebben. Dan wordt het een verslaving.’


Verder staan er te veel leuke dingen in De betoverende mix van Bakkerij Bliss om hier allemaal te kunnen vertellen: de Internationale Orde van de Deegroller, de zeven plagen waar Rampenburg mee kampt, de band No Direction met waanzinnig slechte teksten, spionerende visitekaartjes. De beschrijvingen zijn heel beeldend: ‘Het was een mengeling van ongewassen kleren en rottende eieren en natte hond, maar dan erger.

Kortom, De betoverende mix van Bakkerij Bliss is een boek dat er echt om vraagt gelezen te worden. Hier kan je een inkijkexemplaar downloaden.

De betoverende mix van Bakkerij Bliss – Kathryn Littlewood
Jeugdboek, hardcover, 272 pagina’s, Uitgeverij van Holkema & Warendorf
Bestel ‘De betoverende mix van Bakkerij Bliss’ hier >>>>

Voor andere boeken over Bakkerij Bliss, klik hier >>>>

 

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Het oneindige verhaal

Er is een werkelijk schitterende nieuwe uitgave van de klassieker Het oneindige verhaal. Zelf heb …

Share
Share