Televisie in de vakantie

Het is zomervakantie voor schoolkinderen in alle regio’s in Nederland. Helaas werkt het weer niet altijd mee en zie ik op Sociale Media vele Trotse Moeders verzuchten dat hun kind(eren) zoveel tijd achter een beeldscherm doorbrengen. Maar was dat “vroeger” dan zoveel anders? En zoveel “beter”?

Toen ik de lagere-school-leeftijd had, hadden mijn ouders een zwart-wit televisie. Omdat we in een dorp tegen de Belgische grens aan woonden, konden we ook Vlaamse zenders ontvangen, dus behalve iedere dag De Fabeltjeskrant, mochten mijn broertje en ik op zaterdag om 16.00 naar een ‘echte western’ kijken. Dan moesten we wel tevoren in bad (een lavet!) en in pyjama.

Televisiekijken was niets iets vanzelfsprekends. Het grootste deel van de dag was er alleen een testbeeld. En wanneer er gekeken werd, was dat vaak met het hele gezin, naar bijvoorbeeld een spelshow waar de volgende dag ook je klasgenootjes over konden meepraten. Het had dus zeker ook een sociaal effect, omdat de keuze beperkter was. “Iedereen” keek naar dezelfde programma’s en je kon het daar de volgende dag met je collega’s of vriendinnen over hebben.

Tegenwoordig is er veel meer aanbod: 24 uur per dag is er televisie en internet beschikbaar. En toch blijven sommige dingen onveranderd. Met vriendinnen of collega’s kun je nu uitwisselen welke series er op Netflix zijn en schoolkinderen hebben het onderling over hun favoriete “YouTuber”.

Veel ouders vinden het echter niet prettig wanneer kinderen teveel achter de televisie of op internet zitten. “Ga lekker buiten spelen” is dan vaak onvoldoende om kinderen van hun bezigheid af te halen (dat was het “vroeger” overigens ook, wanneer ik lekker een boek aan het lezen was….). Maar wat dan wel?

Ervaring leert dat samen activiteiten doen voor kinderen wel voldoende aantrekkelijk is om zich vrijwillig los te maken van een beeldscherm. En dat hoeft niet een hele grote activiteit te zijn. Samen een cake bakken, even een spelletje doen, voorlezen…. Gewoon even gezellig samen iets doen. En daarna een suggestie geven: “is het niet leuk om een mooie tekening voor oma te maken?”, “waarom ga je de houten treinbaan niet eens leggen?” of iets anders, en in veel gevallen is dat voldoende om je kind zelfstandig verder te laten spelen.

Vergeet niet om af en toe een complimentje uit te delen: “wat heb je dat mooi gekleid!” of “wat ben je al ver met die puzzel!”, dan merkt je kind vanzelf hoe positief het uitwerkt wanneer jij of zij zich op een andere manier weet te vermaken!

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Het gevoel van thuis waar de kinderen kunnen doen en laten kunnen wat ze willen!

Op vakantie gaan met een gezin kan voor veel moeders een echte uitdaging zijn. Zo …