Officiële opening van THIS IS HOLLAND [verslag]

Op donderdagavond 1 februari 2018 werd THIS IS HOLLAND officieel geopend. De nieuwste Nederlandse ‘attractie’ was al vier maanden open, maar daar was weinig ruchtbaarheid aan gegeven. Die maanden werden vooral gebruikt om de ervaring die THIS IS HOLLAND biedt, te optimaliseren en te perfectioneren. En dat is wat ons betreft volledig gelukt!

THIS IS HOLLAND vind je “aan de overkant” van het IJ. De overkant, gezien vanaf het Centraal Station van Amsterdam. En daar begint de attractie: met mijn 11-jarige tweeling op de pont om het IJ over te steken. Weer ‘aan wal’ is het maar een paar minuutjes lopen en dan zijn we er. THIS IS HOLLAND bevindt zich in een rond, vrijstaand gebouw, vlakbij Eye en de A’DAM Toren. We worden verwelkomd met orange-prosecco en oerhollandse hapjes. Vooral de kaas is erg lekker, vinden we alle drie.

Wanneer de begane grond van THIS IS HOLLAND helemaal volgepakt is, en iedereen geniet van stamppotten en verse poffertjes is het tijd voor de officiële opening. André Kuipers, momenteel de enige Nederlander die Nederland niet alleen vanuit luchtballonnen, helicopters en vliegtuigen heeft bekeken, maar ook vanuit de ruimte, vertelt dat hij THIS IS HOLLAND een fantastische beleving vindt en opent deze oer-Hollandse attractie.

 

En dan is het zover. Als echte VIP’s mogen we bij de tweede ronde al deze experience ervaren.  Hiervoor gaan we één trap op waar we kunnen kijken naar afbeeldingen op Delftsblauwe ’tegeltjes’ die samen ook weer afbeeldingen vormen. Ook staan er een aantal schermen waarop je in veel verschillende talen een quiz kunt doen over Nederland. Leerzaam voor de kinderen (en voor mij) omdat het juiste antwoord aangegeven wordt.

De attractie zelf bestaat uit drie delen. Als eerste zien we een film waarin Peter Lusse op een bijzonder aantrekkelijke manier, vertelt over Nederland en met name over de manier waarop Nederland en water onlosmakelijk verbonden zijn. Van de manieren om geld ermee te verdienen (vissen, VOC) tot het verdedigen van ons land. Van land winnen tot de Watersnoodramp (op de dag van de opening precies 65 jaar geleden).

Vervolgens gingen we naar een andere ruimte, waar op de kaart van Nederland een aantal locaties van highlights te zien waren. Er staan maar liefst negen Nederlandse erfgoederen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Iets waar we trots op mogen zijn, net zoals op ons watermanagement en onze historische handelspositie. Het is niet echt ‘Hollands’ om trots te zijn op iets van jezelf, maar het ervaren van THIS IS HOLLAND roept dat gevoel toch echt op! En ik vind dat erg goed: we mogen trots zijn en dat veel meer uitdragen wat mij betreft.

Na de uitleg in dit tweede gedeelte is het tijd voor de ‘flight experience’. Hierbij gaan we in een rij (er kunnen 40 mensen tegelijkertijd deze experience beleven) zitten in een stoel. Gordel vast en daar gaan we! En wat een ervaring! Het is echt alsof je boven Nederland vliegt. Soms op grote hoogte, soms dicht boven de grond (of boven het water).

Er zijn special efffects om de vlucht nog spectaculairder te maken, maar ook zonder dat zou het enorm genieten zijn om op deze manier naar Nederland te kunnen kijken. Onvergetelijk! Een ervaring die ik iedereen kan aanraden. Het is zeker geschikt om met je kind(eren) te doen (mits ze minimaal 102 cm groot zijn). Voor mensen met vliegangst is het volgens enkele mensen die ik sprak “spannend, maar goed te doen” en ook mensen met hoogtevrees durfden het aan en waren enthousiast. Mocht je het niet durven, dan kun je het laatste gedeelte natuurlijk gewoon voorbij lopen.

Na afloop van de Flight Experience kun je nog nagenieten en nakijken wat je allemaal gezien hebt. Er staan ook een aantal mooie opstellingen waar erg mooi vormgegeven uitleg te zien is.

 

Kortom: plan snel je bezoek mèt je kind(eren) aan Amsterdam en dan met name aan THIS IS HOLLAND. Het leukste (en goedkoopste!) is om met de trein te gaan. Voor veel kinderen is dat al een uitje op zich, net zoals het gratis pontje over het IJ. Voor openingstijden en andere informatie, klik hier >>>> THIS IS HOLLAND zorgt echt voor een fantastische ervaring die je mee MOET maken!

 

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Zo kun je verantwoord een avondje wijnen met de meiden

Wijnen met de meiden? Zet een oppas in Wil je een avondje verantwoord wijnen met …

Share
Share