Zelf jam maken is leuk om te doen en geeft de mogelijkheid eens andere smaken te maken. Zoals vijgenjam. De moeilijkheid van deze jam is misschien om aan verse vijgen te komen. Maar, als je ze hebt, maak je heel gemakkelijk iets heel lekkers.
Nodig:
1 kg. vijgen
2 eetlepels citroensap
4 eetlepels geleisuiker speciaal.( deze is minder zoet dan gewone, en zorgt voor smaakbehoud van de vrucht). Is tevens bindmiddel.
Bereiding:
Was de vijgen, schil ze, indien mogelijk, wat af en snijdt ze doormidden.
Doe ze in een pan samen met de citroensap en aan de kook laten komen.
Zelf heb ik ze hierna met de staafmixer kort-gedraaid. Maar dat is naar behoefte.
Voeg daarna de 4 eetlepels geleisuiker toe.
1 minuut door laten koken en meteen in schoongemaakte potjes doen.
Zet deze ruim 10 minuten ondersteboven weg.
Draai daarna om en dan af laten koelen.
De jam kan op brood gegeten worden.
Maar, op een toastje met een stukje kaas is ook een delicatesse.
Geniet er van.