Valentine Joe bekroond met Vlag en Wimpel door de Griffeljury

Valentine Joe
15 jaar: Oud genoeg om te vechten: Te jong om te sterven

Stevens_Valentine Joe.inddRose bezoekt met haar opa in Ieper de graven van de gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Het graf van Valentine Joe maakt grote indruk op haar. Hij was 15 jaar toen hij stierf als soldaat. Die avond hoort Rose buiten op het plein mannen marcheren. Als ze uit het raam kijkt, ziet ze een jonge soldaat meelopen. Hun blikken kruisen elkaar…

Valentine Joe is een aangrijpend verhaal dat de oorlog van toen naar het hier en nu haalt. Rebecca Stevens baseerde haar verhaal op het waargebeurde relaas van Valentine Joe Strudwick, die niet ouder werd dan 15 jaar. Hij sneuvelde in Ieper.

Valentine Joe is door de Griffeljury bekroond met Vlag en Wimpel. Het is een verhaal wat zich in twee tijden afspeelt: het heden (2014): een 14-jarig meisje is verdrietig om de dood van haar vader en gaat met haar opa naar vanuit Groot-Brittanië naar België om in Ieper naar het graf van oom George te gaan. Deze oom van haar opa is in WO I overleden.

valentine-joe-vlag-wimpel-copyright-trotse-moeders-3

Het verleden (1914): De Tweede Wereldoorlog waarin Het meisje Rose terecht komt en Valentine Joe (waarvan ze de grafsteen in 2014 zag) ontmoet.

valentine-joe-vlag-wimpel-copyright-trotse-moeders-1

De manier waarop de sfeer en de gebeurtenissen beschreven worden, maar ook het verdriet van het meisje om haar vader, zijn erg mooi beschreven. Beide verhaallijnen (heden en verleden) komen erg geloofwaardig over en maken het boek zeer de moeite waard en een terechte winnaar van Vlag en Wimpel.

Valentine Joe – Rebecca Stevens
Bekijk op bol.com15 jaar: Oud genoeg om te vechten: Te jong om te sterven
Hardcover, 184 pagina’s, uitgeverij Moon
Bestel dit boek hier >>>>

valentine-joe-vlag-wimpel-copyright-trotse-moeders-2

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

365 dingen om te doen met je kleinkind

365 dingen om te doen met je kleinkind is een doeboek voor opa’s en oma’s. …

Share
Share