Wat ze je niet vertellen over mama zijn

wat ze je niet vertellen over mama zijnHerkenning voor alle mama’s: moederschap met een vette knipoog.
Suus Ruis is moeder van een zoon van 5. Ze neemt het moederschap heel serieus, maar zichzelf wat minder. Als hardwerkende moeder met deadlines moet je nu eenmaal een heleboel ballen in de lucht houden, en de ene dag gaat dat beter dan de andere. Soms voel je je een waardeloze mum. Daar lach je om, dat spoel je weg met een glas Chardonnay en dat levert een leuke column op voor de Fabulous mama. Dan weer ben je de bijna perfecte moeder, met de ultieme traktatie of een te leuk gesprek met je kind.

Recensie:
De columns van Suus Ruis in de Fabulous Mama lees ik altijd met veel plezier. Niet vreemd dat dit boek dan ook al een tijdje op mijn verlanglijstje stond. Toen ik het boek eenmaal in huis had, begon ik er dan ook direct in. Een aanrader – en verademing – voor alle mama’s die soms wel eens twijfelen of ze het allemaal wel goed doen. En zeg nou eerlijk, wie doet dat niet?

wat ze je niet vertellen over mama zijn fotoDe hoofdstukken zijn allemaal korte belevenissen van alledag die je prima apart van elkaar kunt lezen. Elk verhaal gaat over een bepaald onderwerp, dat eens kritisch wordt belicht. Geen onderwerp wordt geschuwd: speelafspraakjes, ziek zijn, schermtijd, bedtijd en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat ze je niet vertellen over mama zijn leest heerlijk weg en wat zo fijn is: je krijgt er absoluut niet het gevoel van dat je het allemaal verkeerd doet! Integendeel: je zult veel situaties herkennen en blij zijn dat er iemand eerlijk voor uit komt dat haar dat nu ook altijd overkomt. Suus Ruis is duidelijk, schaamt zich niet voor hetgeen ze heeft gedaan (of juist vergeten is) en beschrijft alles met een flinke dosis zelfspot.

Juist door de herkenbaarheid en haar vlotte schrijfstijl leest het boek heerlijk weg. Fijn om even tussendoor uit te lezen of met wat spelende koters op de achtergrond. Niet erg als je even het boek tussendoor moet wegleggen om even een ruzie te sussen tussen twee kinderen, want het is gewoon heerlijk vermakelijke lectuur waar je verder niet over na hoeft te denken.

Heerlijk vind ik om te lezen dat het grootste kind bij haar thuis wellicht zij zelf is. Ik herken dat wel en ik hou er van. Gewoon lekker gek doen, je jong voelen en je vooral niet schamen voor het feit dat je het heel erg leuk vind dat je nu – zonder dat mensen raar opkijken – met speelgoed kunt spelen…

Wat ze je niet vertellen over mama zijn is eigenlijk een boek dat alle moeders moeten lezen… Dan weet je voor eens en altijd dat het bij een ander er net zo aan toe gaat!

Wat ze je niet vertellen over mama zijn – Suus Ruis
Opvoeding en Verzorging, 200 pagina’s, Kosmos Uitgeverij
Bestel dit boek op bol.com >>>>

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Leuke uitspraken van ons kleine Josephientje – deel 6: opvoeding [persoonlijke blog]

Laatst kwam ik in de la een notitieboekje tegen met leuke uitspraken van Josephine, toen …