Faiza is mijn held

Faiza kan goed reddend zwemmen. Maar als ze hond Spetter wil bevrijden uit een kluwen vissersdraad in het kanaal is dat toch een slagje moeilijker. Want hoe krijgt ze de draden los voor hij verdrinkt? Spetters oude baas Harm en haar vriend Tomas zorgen ervoor dat Faiza in de krant en op tv een echte held wordt. Wat bijna niemand weet, is dat Faiza ook zichzelf en haar familie nog moet redden. En dat is volgens Faiza veel lastiger dan het redden van een hond.

Recensie
Faiza is mijn held is in mijn ogen een boek dat alle kinderen zouden moeten lezen. De hoofdrol is weggelegd voor Faiza, een meisje dat bijna twee jaar geleden met haar moeder en broer uit een land in Afrika naar Nederland is gevlucht. Ze wonen in een asielzoekerscentrum en weten niet of ze, als ze twee jaar in Nederland zijn, wel mogen blijven. Zo veilig is de situatie nog niet in hun eigen land. De onzekerheid en angst van Faiza voor de toekomst zijn mooi, begrijpelijk en geloofwaardig beschreven. Kinderen worden met dit boek geconfronteerd dat niet alles vanzelfsprekend is, zoals veiligheid en een goed dag boven je hoofd.

Faiza spreekt goed Nederlands en hoort helemaal bij de klas waar ze in zit. Haar broer en zeker haar moeder spreken veel slechter Nederlands. Faiza moet vaak tolk zijn voor haar moeder. Faiza’s moeder moet veel werken om wat geld te verdienen, Faiza moet daarom vaak boodschappen doen en koken.

Fazia is mijn held wijst kinderen op cultuurverschillen. Voor Faiza is het heel logisch dat ze veel doet in het huishouden. En ze vindt het maar vreemd dat oude mensen naar een verzorgingshuis moeten. Dat gebeurt in haar cultuur niet. Maar ook foto’s maken is maar een vreemd verschijnsel.

Faiza is een heel dapper meisje. Als ze ziet dat het hondje Spetter verstrikt zit tussen visdraad en riet, twijfelt ze geen moment en springt in het water om Spetter te redden. Zijn eigen baasje kan dit immers niet, omdat hij slecht ter been is en gebruik maakt van een scootmobiel.

Faiza is mijn held is een bijzonder jeugdboek, goed en vlot geschreven, geloofwaardig en interessant. Een aanrader om kinderen meer inzicht te laten krijgen in onze huidige maatschappij. En daarnaast om gewoon een boeiend verhaal over een paar dappere kinderen te lezen.

Faiza is mijn held – Netty van Kaathoven
jeugdboek, gebonden, 96 pagina´s, Clavis
Bestel dit boek hier via Bol.com >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De Wolventemmer, Opgejaagd – jeugdboek Barbara Jurgens

Als wolventemmer is het Runa’s taak om de bedreigde wolven uit Italië naar een veilige …

Share
Share