Een goed nest [luisterboek]

een goed nest luisterboekTussen Noor en Eva Denekamp, twee zussen van rond de vijftig, botert het niet. Ze zien elkaar zelden. De diepgaande verschillen komen pas echt aan het licht, wanneer Noor vanuit Amsterdam haar zus in de Achterhoek opzoekt met opzienbarend nieuws. Het wordt een turbulente ontmoeting, waarbij het er niet zachtzinnig aan toe gaat. Oude gevoelens van wrok en jaloezie herleven, oude wonden worden opengereten, verwijten vliegen over en weer. Dan vertelt Noor eindelijk het intieme geheim dat hun levens zou kunnen ontwrichten. Het is nu aan hen: willen ze voorgoed blijven steken in rancune of zelfmedelijden, of zal het de zussen lukken boven zichzelf uitte groeien?

Recensie
Luisterboeken: voor de één een genot, voor de ander is het niets. Ik behoor tot de laatste groep. Ik ben dol op lezen, maar heb absoluut niet het geduld om te luisteren naar een luisterboek. Tja, en dan krijg je het luisterboek Een goed nest van Tessa de Loo om te recenseren. Bij het zien van vier Cd’s zakt de moed me eigenlijk al een tikkeltje in de schoenen. Want dit bevat ruim vier uur luisterplezier. Nou ja… ik besluit de eerste CD maar op te zetten en ik kan alleen maar hopen dat de stem mij goed bevalt. Dan is de eerste hobbel in ieder geval genomen.

De tekst wordt ingesproken door twee verschillende personen. Anneke Blok en Henriëtte Tol nemen het voorlezen voor hun rekening. Beide hebben een prettige stem om naar te luisteren, al merk ik wel dat de stem van Henriëtte Tol mij beter bij het verhaal houdt dan die van Anneke Blok. Dat heeft te maken met de manier waarop zinnen worden voorgelezen. De manier van Henriëtte ligt gewoon dichterbij mijzelf. Jammer genoeg voor mij heeft zij het kleinste aandeel in het voorlezen. Waarom de verdeling van de stemmen zo is gedaan, is voor mij niet duidelijk. Ze lezen niet om en om een stuk. Lange tijd hoor ik alleen Anneke voorlezen.

een goed nest (2)

Hoe goed het verhaal ook is, ik kan niet echt “niets doen” en luisteren naar een boek. Terwijl ik helemaal geen probleem er mee heb om mij met een goed boek op de bank te nestelen en de tijd even helemaal te vergeten. Dat ik daar vaak geen tijd voor heb, leg ik dan maar even terzijde…
Dus ik besluit het boek gewoon op te laten staan, terwijl ik wat aan het rommelen ben ik huis. Dat blijkt redelijk goed te werken, al mis ik hier en daar wel wat flarden. Maar de grote lijnen van het verhaal volg ik prima.

een goed nestEen goed nest gaat over twee zussen die niet bepaald elkaars beste vriendin zijn. Je merkt dat de verhoudingen niet goed zijn en als luisteraar merk je wel dat er iets moet zijn wat de “kilte” tussen deze twee zussen veroorzaakt. Het feit dat de twee zussen ook in totaal andere werelden opgroeien (Amsterdam en de Achterhoek) verscherpt het verschil tussen de twee nog eens goed.

Ik leef wel mee met de hoofdpersonen, al heb ik wel wat moeite mij een beeld te vormen van deze twee vrouwen. Het beeld is niet compleet. Of dat komt door het verhaal zelf of door het feit dat dit een luisterboek is weet ik niet, aangezien ik de roman niet heb gelezen. Meestal heb ik geen enkele moeite om mij een beeld van de personages te vormen, dus persoonlijk denk ik dat het geluid van de stemmen mij afleidt om een goed beeld te vormen. Als ik de zussen een stem had gegeven, waren dat andere dan die ik nu heb gehoord.

Het luisterboek Een goed nest heeft mij zeker wel wat gebracht: ik ben wel nieuwsgierig dus het boek komt nog wel op mijn leeslijstje te staan. Hopelijk kan ik me dan helemaal verliezen in het verhaal, waardoor het meer tot leven komt voor mij.

Of je nu fan bent van luisterboeken of niet; een goed nest van Tessa de Loo is zeker de moeite waard. En mocht je het verhaal eens op een hele andere wijze willen ervaren dan is het leuk te weten dat Henriëtte Tol en Anneke Blok ook op de planken staan met de voorstelling Een goed nest, waar zij de twee zussen spelen.

Een goed nest – Tessa de Loo
Bekijk op bol.comLuisterboek, 4 CD’s, uitgeverij Rubinstein
Voorgelezen door Henriëtte Tol en Anneke Blok
Bestel dit luisterboek hier >>>>

Voor wie een voorproefje wil horen van het luisterboek, hieronder een fragment van zowel Anneke Blok als Henriëtte Tol die voorlezen uit Een goed nest.

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share