Bevroren dromen [recensie]

David is een stille jongen met een voorliefde voor sneeuwkristallen. In zijn jeugd droomt hij al van gebeurtenissen die later werkelijkheid worden. Op zijn tweeëndertigste ontmoet hij Sandy. Ze trouwen en gaan in Ohio wonen waar Sandy bevalt van een dochter, Grace. Wanneer David droomt dat Grace zal verdrinken, verlaat hij zijn gezin en reist naar de andere kant van de wereld. Vele jaren gaan voorbij. Heeft Sandy hem inmiddels vergeven? Zou Grace nog leven?

Recensie
Toen David 9 jaar oud was droomde hij van een man die hij niet kende, de man werd een paar straten van zijn huis vandaan door een bus in tweeën gereten. In die droom keek hij als verlamd toe hoe het als in een film gebeurde. Zijn moeder maakte hem wakker terwijl hij schreeuwend in zijn slaapzijn schoenen aan wilde doen en naar buiten wilde gaan om de man te redden. 2 dagen later toen hij met zijn moeder aan het winkelen was, speelde het tafereel wat hij had gedroomd zich voor hun ogen af….

Als David 32 jaar oud is woont hij in Alaska. Zijn beide ouders zijn ondertussen overleden en hij woont alleen in een klein flatje. Hij is werkzaam als assistent- analist bij een weerdienst. Op een dag ontmoet hij een vrouw, nadat hij haar maanden lang achtervolgt ontdekt hij dat ze Sandy heet en getrouwd is met Herman.

Na heel wat stiekeme afspraakjes blijkt dat Sandy zwanger is. Ze kiest er voor om met David verder te gaan en samen verhuizen ze naar Ohio. Op 4 november word hun dochter Grace geboren. Het lijkt alsof er een mooie toekomst in het verschiet ligt voor het kersverse gezinnetje, maar na een tijdje krijgt David weer net als vroeger levensechte dromen. Een steeds terugkerende droom gaat over het verdrinken van zijn dochtertje Grace, terwijl hij haar probeert te redden tijdens een overstroming.

De droom heeft David helemaal in zijn macht en hij durft nauwelijks nog te slapen. Als er dan ook daadwerkelijk een overstroming dreigt te komen in Ohio en Sandy en David steeds verder uit elkaar worden gedreven door de nare droom besluit David om te vertrekken. Hij hoopt dat door zijn vertrek de droom niet net als de droom die hij op 9 jarige leeftijd had werkelijkheid word.

Na het vertrek van David probeert hij weer contact te krijgen met Sandy. Na 7 dagen krijgt hij haar woedend aan de telefoon. Op zijn vraag of hun dochter nog leeft krijgt hij Herman ineens aan de lijn die zegt dat hij het niet moet wagen om nog een keer te bellen.

 

David gaat er van uit dat zijn dochter verdronken is tijdens de overstroming in Ohio en dat Sandy terug is bij haar eerste man Herman. Hij probeert een nieuw leven op te bouwen en vind werk en onderdak. Iedere week schrijft hij een aantal brieven naar Sandy om te horen hoe het met haar gaat en of hun dochter misschien toch nog in leven is. na maanden krijgt hij een brief terug gestuurd met de opmerking; ‘waag het niet om terug te komen, hou op met schrijven, vergeet het maar, je bent dood.’

In de jaren die komen verblijft David op verschillende plekken in de wereld en maakt een hoop mooie maar ook vervelende dingen mee. Tijdens een maandenlang verblijf in een hutje in Alaska komt de liefde voor de natuur en voor met name sneeuwvlokjes net als vroeger weer helemaal terug. Hij voelt zich steeds beter, maar ondanks dat zijn Sandy en Grace nooit uit zijn gedachten geweest. Na 25 jaar besluit hij toch weer naar ze op zoek te gaan. Maar dat blijkt nog een hele zoektocht.

Bevroren dromen heeft me in het begin van het verhaal erg geboeid. Maar tijdens de periode dat David niet meer bij zijn vrouw en kind is, raakt ik het verhaal een beetje kwijt. Auteur Anthony Doerr kan erg diep ingaan op de gevoelens van David en op details uit de natuur. Wat mij betreft te diep..en dan zijn 432 pagina’s best heel veel om te lezen. Toch wilde ik heel graag weten of het David ging lukken om Sandy weer te vinden en of zijn dochter Grace nog in leven was. Ik ben ook blij dat ik het boek daarom heb uitgelezen.

Voor mensen die erg van romans houden en kunnen genieten van details van met name de natuur is dit een prachtig boek en raakt ik zeker aan om het te lezen. Voor mij was het allemaal net te veel van het goede…

Bevroren dromen – Anthony Doerr
Roman, paperback, 432 pagina’s, The House of Books
Bestel dit boek hier >>>

Share

About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

De partycrasher

De “shopaholic-boeken” zijn aan me voorbij gegaan, maar “Verras me” is echt een boek waar …

Share
Share