Het goede voorbeeld – Christiane Kutik

In dit boek geeft Christiane Kutik uitgebreid tips en ideeën, hoe je ongedwongen, maar authentiek en oprecht 12 waarden in het alledaagse leven van je kinderen kunt integreren. In onze moderne samenleving, waar steeds meer wordt gerelativeerd, genivelleerd en in twijfel getrokken, is het niet altijd eenvoudig om kinderen een goed voorbeeld te geven hoe zij hun leven kunnen leven. Kinderen hebben fundamentele waarden nodig en oriëntatiepunten, die hun zelfvertrouwen versterken en het mogelijk maken gezonde relaties met hun medemensen en de wereld om hen heen op te bouwen. Een kind kijkt hiervoor naar zijn ouders, naar hoe zij hun leven inrichten en met welke houding zij in het leven staan. Ouders hebben voor een kind een enorm belangrijke voorbeeldfunctie.

Dit boek is opgedeeld in twaalf onderwerpen:

 • Geborgenheid
 • Eigenwaarde
 • Medeleven
 • Goed met conflicten kunnen omgaan
 • Zelfstandigheid
 • Respect
 • Eerlijkheid
 • Interesse in de wereld
 • Voeding voor de ziel
 • Gevoel voor schoonheid
 • Natuurgevoel

Al deze onderwerpen zijn ook weer verdeeld in subonderwerpen die je in het dagelijkse leven veelvuldig tegenkomt.

 • Hoe reageer je op je kind als het valt of zich pijn doet?
 • Hoe geef je grenzen aan?
 • Waarom is zelfrespect zo belangrijk?
 • Mag je kind zijn gevoel tonen?
 • Hoe kun je alledaagse conflicten vermijden?
 • Hoe leer je kinderen om respect te tonen?
 • Waar is je kind in geïnteresseerd?
 • Wat voedt onze ziel?
 • Vrijlaten.

En nog heel veel meer, te veel om hier te benoemen.

Er is een boodschap die Christiane Kutik herhaaldelijk laat terugkomen in dit boek: je bent zelf het grootste voorbeeld voor je kind. Wat jij doet neem je kind over, zowel bewust als onbewust. Laat ik daar nou ervaring mee hebben, en niet op een positieve manier. Mijn kinderen kopiëren letterlijk mijn gedrag en mijn woorden. Meerdere malen per dag krijg ik een spiegel voorgeschoteld. Soms kan er ik er (innerlijk) keihard om lachen, maar soms wordt ik op een vervelende manier op mijn tekortkomingen gewezen. Dat heeft als voordeel dat ik ook steeds meer ga letten om mijn eigen gedrag, waardoor ik het hun weer ‘beter’ kan leren. 

Het goede voorbeeld is een boek boordevol tips, die me soms ook wel het gevoel geven dat ik niet voldoe aan de ‘eis’ om een goede moeder te zijn en dat terwijl ik al best veel toepas. Dat geeft me een gemengd gevoel over dit boek, want hoewel ik erg geloof in de theorie achter de woorden vind ik het moeilijk dat in de praktijk toe te passen. Soms leest het meer als een wetenschappelijk boek dan een boek dat je echt verder kan helpen. Toch heb ik een aantal stickers in het boek geplakt om toe te passen in ons huishouden. 

Persoonlijk vond ik de vijf Aan-’s erg interessant om te lezen en te onthouden:

 1. Volkomen aandacht
 2. Aanspreken
 3. Aankijken
 4. Aanwijzing geven
 5. Aanhouden.

Dit rijtje is in principe te gebruiken om je eigenwaarde te behouden, maar is op vele vlakken in de opvoeding is toe te passen.

Het goede voorbeeld – Christiane Kutik
Paperback, 128 pagina’s, Uitgeverij Christofoor
Bestel dit boek hier >>>>

About Angela Stegeman

79.angela@gmail.com'
Mijn naam is Angela, ik ben geboren in 1979 (Almelo), echtgenote sinds 2002 en moeder van twee kinderen (2007 & 2011). Als kind hield ik dagboeken bij en schreef ik af en toe een verhaaltje. In 2003 begon ik met het schrijven van mijn eerste roman en in 2006 zette ik mijn eerste blogwoorden op internet. Inmiddels heb ik vele blogs, column, artikelen geschreven en staan er zo'n zestien boeken met mijn naam erop in de kast. Voorjaar 2020 kwam mijn boek 'Pumps, pillen en popcorn' uit bij Ellessy en voorjaar 2021 komt de roman 'Tijdrit' daar ook uit.

Check Also

Het boek van vergeten woorden – Pip Williams

Esme wordt geboren in een wereld van woorden. Moederloos en onbedwingbaar nieuwsgierig brengt ze haar …