Zindelijk maken is kinderspel

Dit boek helpt ouders en verzorgers om kinderen te begeleiden bij het zindelijk worden. Stap voor stap en zonder stress kunnen kinderen in vrij korte tijd zindelijk zijn, niet alleen overdag maar ook ’s nachts.

Bovendien kunnen ze dat op een veel jongere leeftijd dan tegenwoordig gebruikelijk is. Zodra een kind goed kan zitten en lopen, dus met één tot anderhalf jaar, kunnen ze ook leren zindelijk te worden. Dat is niet alleen fijn voor de ouders, maar ook de kinderen zelf bevalt het uitstekend om geen luier meer te hoeven dragen.

Recensie
Toen ik de titel van dit boek zag, was ik sceptisch. Ik ben zelf moeder van 2 kinderen en het is mij niet gelukt om ze met anderhalf jaar al uit de luiers te hebben. De één was met 3 jaar overdag zindelijk en de ander was met 3,5 jaar overdag uit de luiers. Zeker bij de eerste heb ik uren besteed aan het zindelijk maken. Bij de tweede ging het makkelijker; zij vond de wc erg interessant en dus was ze snel zindelijk (nadat ze het zelf had aangegeven dat ze op de wc wou). Maar dan nog… Beiden waren niet met anderhalf jaar al zindelijk.

Omdat mijn kinderen overdag al zindelijk zijn, ben ik achter in het boek begonnen met lezen; Hoe wordt je kind s’ nachts zindelijk? Zowel mijn dochter van 3 jaar als mijn zoon van 5 jaar hebben ’s nachts nog een luier om. Dus als ik wou weten of de tips in dit boek werken, dan moest ik hier beginnen om het uit te proberen. De tips voor ’s nachts zijn o.a. ; één tot anderhalf uur voor het slapen gaan geen drinken meer, voor het slapen gaan nog even naar de wc en voordat jezelf naar bed gaat, de kinderen nog even op de wc te zetten. Dus na het lezen van deze tips tegen de kinderen gezegd dat ik wou kijken of de dingen die in dit boek staan kloppen. En gevraagd of ze het leuk vonden om die nacht geen luier om te doen, maar gewoon met een onderbroek te gaan slapen. Nou dat vonden ze wel heel stoer! Tuurlijk wilden ze dat proberen.

De test
Nacht 1: Toen ik naar bed ging heb ik ze geprobeerd om ze naar de wc te krijgen, maar dat is niet gelukt. Beiden lieten duidelijk merken dat ze niet hoefden te plassen en dat ze gewoon verder wilden slapen. Rond 04.00u werd mijn zoon wakker en toen vroeg ik of hij naar de wc moest. Ja, hij moest plassen. Dus is hij keurig naar de wc gegaan om vervolgens weer heerlijk verder te slapen. Mijn dochter sliep nog steeds, maar was ook nog steeds droog. Om 6u werden ze beiden wakker. Ze hadden het deze eerste nacht allebei droog gehouden. Toevalstreffer of werken de tips echt?

Nacht 2: Zou het ze dit keer weer allebei lukken om droog te blijven of toch niet? Mijn dochter heeft ook deze tweede nacht droog geslapen. Mijn zoon werd wakker toen hij eind van de nacht een beetje in zijn onderbroek plaste. De rest heeft hij keurig op de wc gedaan. Het lijkt er op dat de tips werken.

Nacht 3: Mijn dochter komt rond 21u uit haar bed en roept me. Ze heeft een klein beetje in haar onderbroek geplast. Ik vraag of ze nog meer moet plassen. Ja dus. De rest doet ze keurig op de wc! Met een luier om, was ze er vrijwel zeker niet wakker van geworden. Ik ga nog even door met mijn test, maar ik ben er eigenlijk  al van overtuigd van dat de tips van Debby Mendelsohn zeker weten werken!

De rest van de nacht blijft ze droog. Mijn zoon is ziek geworden (koorts) en ik denk dat dit de reden is dat hij net te laat merkte dat hij moest plassen.

Conclusie
Na 3 nachten ben ik er van overtuigd dat de tips van Debby Mendelsohn werken. Mijn kinderen worden wakker als ze beginnen te plassen in hun slaap en zijn verder de hele nacht droog. Dus bij deze; Debbie Mendelsohn, super bedankt dat je het boek Zindelijk maken is kinderspel hebt geschreven! Zonder jouw boek hadden mijn kinderen voorlopig nog met een luier geslapen

Hoe zorg je ervoor dat je dreumes zindelijk wordt?

dreumes op potje

Dan nu het gedeelte van hoe je kinderen van één tot anderhalf jaar al zindelijk kunt maken. In het boek worden duidelijke en handige tips gegeven om je kind te helpen bij het zindelijk worden. Allereerst is het belangrijk dat je kind vertrouwd raakt met het potje. Zodra je kind zich helemaal veilig voelt op het potje, zal er vanzelf een keer iets komen. Jouw reactie als ouder op het eerste plasje in het potje is héél belangrijk. Deze reactie moet goed zijn, zodat je kind weet dat het goed is dat er iets in het potje komt. Na dit eerste succes zal er steeds vaker wat in het potje komen en al gauw zal je kind geen luier meer nodig hebben.

Toen ik deze tips las, dacht ik “Waarom wist ik dit 4 jaar geleden niet?” Ik denk inderdaad dat kinderen op deze manier al vroeg zindelijk kunnen worden. Ik heb gewacht met zindelijkheidstraining totdat mijn kinderen het zelf aangaven, dat ze de wc interessant vonden. Maar ook toen, heeft het vooral bij de oudste een aardig tijdje geduurd voordat ze overdag zindelijk waren. Zindelijk maken is kinderspel is dan ook een perfect boek voor alle ouders met jonge kinderen die nog niet zindelijk zijn. Het boek geeft de juiste handvatten om je kind in 5 stappen helemaal zindelijk te krijgen.
Ben je nog niet overtuigd dat je dreumes daadwerkelijk al zo vroeg zindelijk kan worden? Ik zou zeggen; lees het boek en ga het zelf uittesten. Ik weet zeker dat het gaat lukken. Wat wel belangrijk is om te onthouden, een ongelukje hoort erbij. Doe niet direct weer een luier om al je kind één of misschien zelfs meerdere ongelukjes achterelkaar heeft. De oorzaak kan van alles zijn, maar als je kind uit de luiers is, laat het dan ook zo. Je kind heeft immers al bewezen dat hij/zij zindelijk is.

Zindelijk maken is kinderspel – Debby Mendelsohn
Informatief, paperback, 96 pagina’s, Forte
Bestel dit boek hier via Bol.com >>>

Share

About Rolanda

rolanda@casema.nl'
Moeder van 2 kinderen; een dochter van 5 jaar en een zoon van 7 jaar. Alweer bijna 4 jaar schrijf ik voor TrotseMoeder.nl. Ik vind het dan ook super dat ik op TrotseMoeders.nl mijn grote hobby schrijven volop kan vervullen.

Check Also

Eerste hulp bij zindelijk worden

Een belangrijk moment het leven van je peuter is de fases rondom zindelijkheid. Veelal geeft …

Share
Share