Veilig varen met kleine kinderen (TIPS)

Veel gezinnen brengen hun vrije tijd door op het water. Het is natuurlijk ook heerlijk om op een actieve manier lekker buiten bezig te zijn. Lekker zeilen of varen in een sloep of motorboot. Misschien wel het meest besproken thema voor wat betreft het varen met kinderen is veiligheid. De vraag die je als ouder dan ook steevast krijgt wanneer het gaat over het meenemen van de kinderen aan boord: ‘Is dat wel veilig?’ Natuurlijk is er het gevaar om over boord te vallen, maar met een paar duidelijke regels en wat hulpmiddelen als een reddingsvest en een relingnet is het prima te doen. Voor de ongelukjes die altijd kunnen gebeuren, is een goede boord apotheek onontbeerlijk. Het is uiteraard helemaal ideaal wanneer één van de ouders een EHBO-diploma heeft.

8 belangrijke veiligheid tips voor als je kinderen mee aan boord neemt:

1. Maak vaste regels
Het grootste gevaar schuilt in het te water raken. Stel daarom vanaf het allereerste begin dat je de kinderen mee aan boord neemt strakke regels op, waar niet van afgeweken wordt. Wanneer dát duidelijk is, weet iedereen waar hij aan toe is en krijg je geen discussie. Natuurlijk zijn de regels afhankelijk van de leeftijd van het kind. Mogelijke regels zijn:

  • Kinderen zonder zwemdiploma dragen in de haven en buiten aan boord een reddingsvest;
  • Tijdens het zeilen blijven de kinderen in de kuip;
  • Bij zwaar weer aanlijnen met lifelines;
  • Bij aanmeren en afvaren altijd gaan zitten op een vaste plek of binnen blijven.

2. Koop een goed reddingsvest
Zorg ervoor dat de kinderen een goed reddingsvest (en dus geen zwemvest) aan hebben. Een reddingsvest kan het kind op de rug draaien, in tegenstelling tot een zwemvest. Koop een reddingsvest niet op de groei, het moet passen bij het gewicht van het kind.

3. Luiers en reddingsvesten
Kinderen met luiers kun je in combinatie met een reddingsvest het beste een zwemluier aantrekken, omdat deze geen drijfvermogen heeft, in tegenstelling tot een gewone luier.

4. Spelen in een bijboot
Let goed op wanneer je op getijdenwater of op stromend water ligt en de kinderen willen spelen met de bijboot. Voor je het weet is de bijboot met kind en al een heel eind afgedreven en kunnen ze niet meer tegen de stroom in roeien.

5. Relingnetten bevestigen
Relingnetten hebben zowel voor- als nadelen. Het voordeel is duidelijk. Een kind kan niet zomaar tussen de reling door in het water glippen en ook speelgoed valt minder snel over boord. Het is wel belangrijk om de netten vast te zetten aan de potdeksel of potrand. Het grootste nadeel van een relingnet is dat het het redden en bergen van een drenkeling bemoeilijkt.

6. De kajuitingang
Hoe onhandig het ook kan zijn, probeer toch altijd de schotten in de kajuitingang te plaatsen wanneer kleine kinderen in de kuip zitten. De val naar beneden kan zeer pijnlijk of zelfs levensgevaarlijk zijn.

7. Zwemdiploma’s zijn geen garantie voor veiligheid
Ook wanneer een kind zijn C-diploma heeft gehaald, is het belangrijk om te blijven oefenen met zwemmen. Daarnaast geldt dat in koud water zelfs een zeer goede zwemmer het niet lang volhoudt zonder reddingsmiddelen. Blijf dus opletten, al kan een kind nog zo goed zwemmen.

8. Bescherm kinderen voldoende tegen de zon
De huid van baby’s en kinderen is extra gevoelig voor verbranding. Laat ze bij voorkeur niet in de zon zitten, gebruik een zonnehoedje, -petje of parasol.

Veiligheid op het water is nummer één, maar plezier maken is minstens zo belangrijk. Het volgende blog zal dan ook gaan over ‘plezier op het water’.

Deze gastblog is geschreven door Gemma Drohm. Zij is de oprichtster van www.kinderenaanboord.nl en de schrijfster van het boek ‘De kinderen aan boord vaargids’. Gemma is zelf moeder van drie kinderen, Jules (2002), Amelie (2005) en Louise (2008), en heeft als grote hobby zeilen. In het boek ‘De kinderen aan boord vaargids’ beschrijft zij tips en praktijkervaringen over varen met kinderen en de leukste havens om te bezoeken met kinderen. Volg Gemma ook op Twitter.

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Lyric™ C1 Wi-Fi Security Camera doos

Beveiliging en monitoring van huis en haard; Honeywell brengt kwalitatieve oplossingen met o.a. bewakingscamera’s

Honeywell is waarschijnlijk bij iedereen natuurlijk bekend van de vertrouwde ronde (kwik)thermostaat die vroeger bij …