Sara en Liv

‘Twee weken na mijn geboorte gingen we naar de speeltuin, mijn vader, moeder, Nils en ik. Slapend liet ik mij duwen, nog half in mijn dromerige sprookjeswereld. Het was een prachtige dag, de zon dwarrelde in stralen naar beneden en de wind fluisterde de vage belofte van een onbezorgde toekomst in ons oor.’

Sara en Liv is het indringende portret van de korte levens van twee zusjes en de impact die hun dood heeft gehad op het gezin. Geschreven in een prachtige, verstilde stijl en vanuit het bijzondere wisselende perspectief van moeder én kind vertelt Suzan Hilhorst haar autobiografische verhaal.

Recensie
Voorheen vond ik het al moeilijk, maar sinds ik moeder ben, durf ik het nauwelijks aan om boeken over vermiste of mishandelde kinderen te lezen. Het komt allemaal zoveel harder binnen van voorheen. Het boek Sara en Liv gaat over een onvoorstelbaar groot verdriet: het verlies van twee kinderen.

Eerlijk gezegd heb ik het niet goed kunnen lezen. Mijn keel zat dicht, tranen brandden, of liepen en sommige stukken scande ik alleen maar omdat het allemaal te hard binnenkwam. En waar heb ik het over? Ik lees het alleen maar. Suzan Hilhorst schrijft er over. Suzan Hilhorst heeft het meegemaakt. Suzan Hilhorst maakt het nog iedere dag mee.

Een relatie vanuit een toevallige ontmoeting (wat zijn de kansen  om je liefde op een vakantie te ontmoeten, zoals Susan overkwam). Een gezonde, actieve zoon. Een dochtertje, Sara.

Een hartafwijking en een angstige periode die op z’n slechtst eindigt. Sara, die bij het gezin blijft. Die haar zusje Liv geboren ziet worden. Die ziet hoe ook zij (wat zijn de kansen….) maar heel kort leeft.

Meer vertel ik niet. In de fragmenten zie je de prachtige manier van schrijven van Suzan Hilhorst. Het boek krijgt van mij 5 sterren. Het is puur, prachtig, knap, intens, liefdevol, eerlijk. Diep respect voor Suzan Hilhorst om de manier waarop zij haar verhaal met ons kon delen.

Sara en Liv – Suzan Hilhorst
Paperback, 192 pagina’s, uitgeverij Holland Diep
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

13 december 2020 – Wereldlichtjesdag

Elke 2e zondag in december wordt Wereldlichtjesdag gehouden. Dit jaar valt Wereldlichtjesdag vrij laat, midden …

Share
Share