Het deugdenspel [recensie]

Screenshot 2014-04-16 at 17.36.34Het Deugdenspel maakt je op een speelse en motiverende wijze bewust van de bouwstenen van je karakter. Dit “spel” met 52 kaarten met eigenschappen kunnen zowel thuis als op school en in (sport)clubs gebruikt worden.

Recensie

Bij de term “Deugdenspel” denk ik meteen aan iets therapeutisch. Ik ben dan ook erg benieuwd naar wat ik er binnen mijn gezin mee kan. De leeftijdsindicatie om met de deugdenkaarten aan het werk te gaan is 9 jaar en ouder. Toch probeer ik ook de tweeling van 7 te betrekken wanneer ik met hen en mijn zoon van 10 on de tafel ga zitten.

Screenshot 2014-04-16 at 17.35.06Eerst bekijken we de 52 verschillende kaarten. Er staan eigenschappen op als assertiviteit, bedachtzaamheid en humor, maar ook eerlijkheid, tact en vriendelijkheid. Er ontstaan al meteen gesprekken, want veel van de woorden die gebruikt worden voor de eigenschappen, zijn nog niet bekend bij mijn tweeling. Mama, wat is ’tact’?

Ik begin het zo duidelijk mogelijk uit te leggen, met voorbeelden erbij, maar dan draait mijn oudste zoon het kaartje om en blijkt er op de achterkant een humorvolle afbeelding te staan wat mijn uitleg een stuk makkelijker maakt.

De kinderen hebben er plezier in en we besluiten een willekeurige kaart te trekken. Screenshot 2014-04-16 at 17.34.20Het wordt “Verantwoordelijkheid”. Dit keer leg ik niet uit wat hiermee bedoeld wordt, maar lees ik de zinnetjes voor die op het kaartje staan. “Ik stuur mezelf aan” (dat heeft wel wat verduidelijking nodig), “Ik houd rekening met anderen”, “Ik houd me aan mijn afspraken”.

Ik vraag bij ieder zinnetje of mijn kinderen vinden dat het bij ze past, of ze dat wel eens doen. En dan leg ik uit wat verantwoordelijkheid nemen betekent en dat ze dat voor een groot deel al heel knap kunnen.
Screenshot 2014-04-16 at 17.34.48Het volgende kaartje is “Idealisme” en ook daar zitten zinnen tussen waarvan mijn kinderen kunnen zeggen dat ze dat al doen. En ook weten ze al prima waar nog vorderingen in gemaakt kunnen worden. Wanneer ik het spel weer opberg, vinden ze dat jammer, en ik beloof ze dat we er regelmatig mee zullen spelen.

Het “spel” past erg goed binnen de manier waarop ik tegen opvoeden aan kijk. Bij ieder kaartjes zit minstens één zin waarin ieder kind een stukje van zichzelf kan herkennen, zodat je altijd positieve feedback kunt geven op ongeacht welke eigenschap. Je kunt ook aangeven wat nog een beetje moeilijk voor ze is (geduld) en waar ze supergoed in zijn (enthousiasme).

Screenshot 2014-04-16 at 17.34.36Wanneer we alle kaartjes gezamenlijk bekeken en besproken hebben, ben ik van plan om ze per kind één voor één te bekijken. Zo kunnen we stapeltjes maken met kaartjes waar ze zich in meer dan de helft van de omschrijvingen kunnen vinden, en waar ze er minder herkennen. Op deze manier kunnen we per kind kijken naar waar ze elkaar in kunnen versterken en waarin ze elkaar kunnen helpen.

Ik vind dit echt een waardevolle manier om over ‘moeilijke’ onderwerpen te praten, zonder dat het zwaar en beladen wordt. Het is een heel positief spel, waarmee je op veel verschillende manieren in je gezin bezig kunt zijn.

Het deugdenspel – Act on Virtues
52 kaarten + uitleg
Bestel het Deugdenspel hier >>>>

 

 

 

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Big Brain Academy: Knappe Koppen voor Nintendo Switch [recensie]

Deze Trotse Moeder heeft nu een keer een game om helemaal zelf te spelen: Big …

Share
Share