Bij ons in het circus

Bij ons in het circus is een vrolijk prentenboek waarin peuters kennismaken met de wereld van het circus. Auteur Koos Meinderts heeft een reeks dieren beschreven die aan de hand van rijmpjes hun kunsten laten zien. Dit boek heeft meer illustraties dan tekst. De korte, bondige rijmpjes slagen erin de sfeer van het circus op te roepen; de illustraties zorgen voor een vrolijke verbeelding hiervan.

Mijn dochter heeft van dit voorleesboek genoten. Voor volwassenen (evenals voor peuters) was het vermakelijk om de namen van de artiesten te lezen: Kokette Jeanette (doet een pirouette), Mighty Mouse, Zorba de Griek en Hannibal uit Rome. Vermakelijke verwijzingen te over.

Een nadeel van de opzet van Bij ons in het circus is dat er geen diepere laag in het verhaal is verwerkt. Er zijn elf tableaus waarin één dierenartiest centraal staat maar samenhang tussen de artiesten ontbreekt. Er is geen onderliggende verhaallijn die de rol heeft een verhaal emotie en verdieping te geven. Naar mijn mening is dit de reden waarom mijn kindje er na enige keren voorlezen genoeg van bleek te hebben. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar, maar ik ben van mening dat dit te hoog is ingeschat. Jongere kinderen hebben een kortere concentratie en zullen de korte rijmpjes waarderen. Bij oudere kinderen ontbreekt de diepere verhaallaag. Evengoed zullen zij zich vermaken met de vrolijkheid die van de pagina’s spat, en natuurlijk van de vrolijke schrijfwijze. Het is een feest om voor te lezen. Als voorlezer waande ik mij spreekstalmeester!

Bij ons in het circus is geschikt om te gebruiken als leidraad bij het naspelen van circus. Kinderdagverblijven kunnen dit gebruiken om er een activiteit aan te koppelen. Bij ons in het circus is een heerlijk boek dat goed gewaardeerd zal worden door jong en oud.

Bij ons in het circus – K. Meinderts Prentenboek, hardcover, 24 pagina’s, Lemniscaat

About Marieke de Bruijn

marieke.jitske.debruijn@gmail.com'

Check Also

Abel en Ad [bespreking]

Mogen een eekhoorn en een rat wel vrienden zijn? Goede vraag… mogen een eekhoorn en …