Bespaar met gastouderopvang €2.000,- per jaar!

Uit een enquête van FNV Vakcentrale blijkt dat kinderen naar een crèche of buitenschoolse opvang brengen simpel weg veel te duur is voor een gemiddeld gezin. Dit komt natuurlijk niet als een verrassing. Dat kinderopvang duur is geworden na de bezuinigingen van de overheid, wisten we natuurlijk allang. Maar wat doe je er aan? En wat zijn de beste oplossingen?

Veel ouders zoeken alternatieve oplossingen en de beslissingen die er het meeste uitkomen zijn toch wel de keuzes voor minder werken, aanpassingen van de werktijden of meer thuiswerken. Echter is er een alternatief waarbij je zelf gewoon kunt blijven werken en nog geld bespaart ook! Dit kun je allemaal bereiken door het nemen van een Gastouder.

Op dit moment gaat 16,6% van de kinderen, tussen de 0 en 4 jaar, die een kinderopvang bezoekt naar een gastouder. Gastouderopvang is een professionele vorm van kinderopvang waarbij een gastouder in een huiselijke omgeving kleinschalige opvang biedt. “Veel ouders zijn niet bekend met het fenomeen gastouderopvang. Als ze denken aan opvang, denken ze vaak aan de crèche. Eigenlijk is het onbegrijpelijk, omdat het soms meer dan de helft goedkoper is dan de crèche. Bovendien blijkt uit studie van pedagogen van de Universiteit Leiden dat gastouderopvang beter is voor het welbevinden van kinderen dan het kinderdagverblijf”, aldus Wendeline van Luijk, oprichtster van Flexmoeders.nl.

Flexmoeders heeft in het eerste kwartaal van 2012 een stijging van 60% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2011. Dat is ook niet zo gek aangezien een gezin met een gezinsinkomen van €50.000 met 2 kinderen die drie dagen in de week naar de kinderopvang gaan wel €2.953 per jaar kunnen besparen door een gastouder in te zetten. Wendeline van Luijk: “Het geluid in media dat de bezuinigingen in de kinderopvang desastreus zouden zijn voor de emancipatie van vrouwen vind ik dan ook sterk overtrokken. Ondanks de forse bezuinigingen op kinderopvang weten veel ouders hun weg naar goedkopere alternatieven te vinden. Dat ouders hier niet van op de hoogte zijn en soms ervoor kiezen om thuis te blijven of minder te werken is simpelweg zonde.

Het financiële voordeel wordt veroorzaakt doordat ouders bij een gastouder alleen maar betalen voor de afgenomen opvanguren, en ze hoeven tijdens de vakanties niet door te betalen. Daardoor komt het gemiddelde aantal opvanguren op 8 uur per dag in plaats van de 11 uur per dag die je vaak bij kinderdagverblijven betaalt. “Er wordt in een huiselijke omgeving opgepast, dat betekent dat kinderen buiten kunnen spelen in vaak hun eigen woonomgeving en als vaders en moeders een keer niet op tijd hun kinderen op kunnen halen hebben ze niet gelijk een boete aan hun broek hangen”, aldus Wendeline van Luijk.

About Glynnis

glynnisclaver@msn.com'

Check Also

Nieuwe regel voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag

Sinds 1 januari 2014 is het belangrijk om kinderopvangtoeslag aan te vragen binnen drie maanden …