gonnie en vriendjes zoek en vind

Gonnie & vriendjes: Zoek en Vind

Alle gansjes hebben zich verstopt en Gonnie gaat hen zoeken. Gijsje, Bo en Eddie heeft ze zo gevonden, maar waar zou Ollie nu toch zitten? In de boot? Tussen de appels? Of toch onder de bloempot? Een boek met flapjes om achter te kijken, wieltjes om aan te draaien, stofjes om aan te voelen, schuifjes om aan te trekken en duwen, en zelfs een ‘wrijf-en-ruik’-plekje. En als het boek uit is kun je het uitvouwbare bordspel achterin spelen, geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar, om nog eens goed te oefenen met voorzetsels als ‘in’, ’tussen’ en ‘onder’.

Recensie
Van deze schijver, Olivier Dunrea, heb ik al verschillende boekjes, zoals Ollie en Vrolijk Kerstfeest, Ollie, Eddy en Bo en Ollie wil ook. Vooral dat laatste boekje slaat aan bij mijn dochters, waarschijnlijk omdat Ollie in dat boekje laarsjes aan wil hebben en mijn dochters daar op dit moment ook heel erg mee bezig zijn. Er gaat geen dag voorbij of ze hebben hun regenlaarsjes uit de hal gepakt en weer aangedaan. Het boekje Gonnie&vriendjes ZOEK en VIND is dus een mooie aanvulling.

In dit boekje komen alle gansjes, die in eerdere boekjes al te zien waren, weer terug: Gonnie, Bo, Gijsje, Eddie en natuurlijk Ollie. De verschillende gansjes hebben in alle boekjes altijd dezelfde kleding. Zo heeft Gonnie altijd rode laarsjes aan en Eddy altijd een rode pet. Herkenbaar voor jezelf en ook voor je kinderen als je de verschillende boekjes voorleest. Ook komen er elementen naar voren die in andere boekjes te zien waren zoals de oranje pompoenen en de rode appels. Er zijn ook nieuwe elementen in te zien.

Over Gonnie & vriendjes ZOEK en VIND kan ik kort en krachtig zijn: het is een succes! Het begint al bij de kaft, waar je bij de D bij het woord VIND het gansje Ollie moet vinden door aan het flapje te trekken. Op elke bladzijde moet je wel iets doen: trekken, ruiken, draaien, voelen, aaien of drukken. En dat vinden kinderen geweldig. Het boek prikkelt je zintuigen en oefent die op een speelse manier. Handig is ook dat je door de blauwe pijl wordt gewezen naar welke kant je moet trekken. Dit kan je dan je kind ook meteen leren door het te benoemen: trek maar richting de blauwe pijl.

De tekst is niet erg moeilijk en benoemt veelal wat er te zien is op het plaatje.
En hij zoekt Ollie tussen het gras.
De gansjes helpen Gonnie met het zoeken naar Ollie.
Eddie kijkt ook onder de bloempot, maar dan…
weet hij niet meer wat hij zoekt.
Hij is het helemaal vergeten.
Eerst maar een dutje doen,
Daarna weet hij het vast wel weer.
Uiteindelijk wordt Ollie gevonden… Hoera!

In dit boekje oefen je ook de voorzetsels en dat is mooi meegenomen. Achterin het boek zit een spelbord en de pionen zijn de verschillende gansjes. Leuk om te doen en ook hier oefen je weer spelenderwijs voorzetsels. Al met al een interactief en multifunctioneel boek! Zoals al eerder opgemerkt: een succes!

Tip: op peuterspeelzalen en in de kleuterklas, maar ook thuis kun je dit boek gebruiken om de voorzetsels te oefenen en in te laten slijpen door bijvoorbeeld een spelletje met een stoel te doen. Je geeft dan commando’s als: “Ga voor de stoel staan, ga achter de stoel staan, ga naast de stoel staan, ga op de stoel zitten.” Iedereen kan dan zien of hij goed of wel verkeerd staat en dat geeft steun en het is nog leuk om te doen ook!

Gonnie & vriendjes ZOEK en VIND – Olivier Dunrea
Peuterboekje, hardcover, 18 pagina’s, Gottmer

Lees ook:
De wereld van Eric Carle
Draakje leert het wel
De mooiste vis van de zee

Share

About Nikky Lieuw- Schipper

nikky.schipper@gmail.com'
Op dit moment ben ik thuisblijfmoeder. Ik ben moeder van drie kinderen: een jongen en twee meisjes (tweeling). Ik ben gek op lezen, boeken en alles wat met taal te maken heeft.

Check Also

Gonnie gaat varen [recensie]

Wij hebben thuis inmiddels al een aardige collectie van Gonnie en haar vriendjes. We hebben …

Share
Share