Tips voor de Kerstvakantie

Nog even en het is weer zover; De kerstvakantie! Heel erg leuk voor de kinderen, maar het vraagt ook weer om organisatie van de ouders. Want twee weken de hele dag met de kinderen thuis zitten wil je ook niet, toch? Gelukkig is er ook in de kerstvakantie weer voldoende vertier te vinden voor groot en klein.

Kerst in de dierentuin?
Verschillende dierentuinen hebben speciale (kerst) evenementen op hun kalender gezet. Zo kun je bij het Dolfinarium in Harderwijk tussen 26 en 30 december genieten van een fantastische wintershow en als hoogtepunt sluit Frans Bauer de dag muzikaal af met de dolfijnen in een exclusieve dolfijnenshow!

Dierenpark Amersfoort geeft de bezoekers de gelegenheid om op wel een heel bijzondere locatie te genieten van de kerstbrunch of het kerstdiner. Lekker met z’n allen genieten van heerlijk eten en uiteraard kun je daarna heerlijk genieten van alle dieren in de dierentuin. Niets voor jou? Dan is het wellicht een leuk idee om eens een bezoek te brengen aan deze dierentuin op de speciale winteravonden (27 t/m 30 december) waarbij je tot 21:00u heerlijk kunt ronddwalen tussen de dieren.

Of breng je liever op 24 december een bezoek aan Artis. De hele dag zijn er speciale kerstactiviteiten vanaf 19:00u kun je – onder begeleiding – Artis in het pikkedonker ervaren. Maar ook kun je luisteren naar sfeervolle kerstverhalen die door Frank Groothof, bekend van Sesamstraat, worden verteld. De deuren van Artis sluiten deze dag pas om 22:00u.

Kerstmarkten en kerststallen
Traditiegetrouw zijn er elk jaar ook weer talloze kerstmarkten door heel het land. Voordeel daarvan is dat er altijd wel één bij jou in de buurt te vinden is. Dagje Weg heeft een overzicht van ruim 130 kerstmarkten gemaakt. Liever op zoek naar een kerststal? In veel gemeenten is er wel één te vinden, maar één van de grootste kerststallen vind je in de Sint Jan in ’s Hertogenbosch.

Kerstfilm
Een bioscoop begint niets zonder een echte kerstfilm en gelukkig is er ook dit jaar weer voldoende aanbod. Ga je lekker met de kinderen naar Arthurs Christmas, Happy Feet 2 of de eerste film van Dolfje Weerwolfje? Maar vergeet vooral jezelf ook niet. Trommel je vriendinnen op en ga lekker even genieten van de zwijmelfilm New Years Eve. Toch iets minder zoetsappigs? Dan kun je natuurlijk ook kaarten kopen voor Sherlock Holmes: A game of shadows.

Toch thuis iets ondernemen?
Elke dag ergens naar toe gaan is wat overdreven en ook helemaal niet nodig. Sterker nog, laat de kinderen vooral ook even genieten van het feit dat ze hun eigen tijd in kunnen delen. Niet ’s ochtends haasten naar school, geen huiswerk en/of clubjes, maar gewoon even rust! Wanneer de verveling toeslaat hoef je als ouder ook niet meteen in te grijpen. Vervelen is ook belangrijk voor het kind. Als er altijd maar voor een activiteit wordt gezorgd zal je kind op een gegeven moment zelf ook niets meer verzinnen. Lekker laten vervelen dus!

Wordt het bankhangen toch te erg of duurt de verveling zo lang dat de kinderen elkaar te lijf gaan? Dan kun je als vader of moeder natuurlijk prima wat ouderwetse trucs in de ring gooien. Knutsel samen kerstversiering in elkaar, laat ze tafelversiering voor het kerstdiner maken of maak je eigen kerststal. Op internet zijn ontzettend veel knutsel ideeën te vinden als je bijvoorbeeld eventjes op Google zoekt.

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Expeditie Archeon – kamperen in Archeon [verslag deel 2]

Kamperen in Archeon, dat is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je …