Wilde Buiten Dagen van Natuurmonumenten

Natuurmonumenten organiseert 3x per jaar door heel Nederland de Wilde Buiten Dagen. Iedere keer staan de Wilde Buiten  Dagen in het teken van een ander thema. Dit keer is het thema ‘Overleven in de Natuur’.  Leer bijvoorbeeld waar je kunt overnachten in de natuur, hoe je een hut bouwt, hoe je de weg terug naar huis kunt vinden en nog veel meer leuke dingen. De Wilde Buiten Dagen is geschikt voor kinderen tussen de 4 jaar en 12 jaar.

Recensie
Namens TrotseMoeders.nl mochten we meedoen met de Wilde Buiten Dagen in Haarzuilens. Niet alleen de kinderen, maar ook mijn man en ik hadden er veel zin in. Bij aankomst ontvangen we een opdrachtenkaart. Hierop is direct in één oogopslag te zien wat we kunnen verwachten. Zodra mijn zoon van 7 jaar en dochter van 4 jaar horen dat ze zelf vuur mogen maken, willen ze dit als eerste doen. Als we aankomen bij de plek om vuur te maken, krijgen we een onaangename vraag… of we meelwormen willen proeven. Eééééhhh… mama is niet zo’n held, dus liever niet. Mijn zoon en dochter denken er precies hetzelfde over. Dan is het de beurt aan mijn man. Hij ontpopt zich als een ware ‘held’ en eet zonder morren een meelworm op. Ik doe het hem niet na! Daarna mogen de kinderen zelf proberen een vuurtje te maken met behulp van een vuursteentje. Met een beetje hulp hebben ze beide binnen no-time een prachtig vuurtje gemaakt! Meteen hierna worden ze gevraagd om zelf popcorn te gaan maken. Boven een vuurkorf maken ze de popcorn klaar en daarna natuurlijk lekker smullen!

Dan zien ze dat ze ook een pijl en boog kunnen maken. Dus op naar het volgende onderdeel. De kinderen mogen zelf een tak uitzoeken uit een berg losse takken. Vervolgens mochten ze hier met begeleiding een boog van maken en van een takje een pijl maken. Ik maak al ijverig een punt aan de pijl, maar hoor dan ineens dat dat niet mag i.v.m. de veiligheid van de kinderen. Zover had ik nog niet gedacht, maar ik vind het super dat Natuurmonumenten wél vooruit heeft gedacht! Op deze manier is de kans op ongelukjes een stuk kleiner. Natuurlijk worden de pijl en boog direct getest op de ‘schietbaan’. En dan blijkt dat de pijl en boog heel goed werken. Ze mogen de pijl en boog houden, dus ze hebben hier  vast nog heel erg lang plezier van!

Hierna gaan we naar de trekpont waar we onszelf naar de overkant trekken. Gelukkig is de rij niet heel erg lang dus gaan de kinderen direct nog een keer. Want een trekpontje is en blijft leuk! Tussendoor even snel picknicken, want de kinderen willen snel weer verder met de overige opdrachten. IJverig gaan ze op zoek naar sporen. Zo vinden ze een spoor van een ree en van een hond. Maar ook de botten van een eend en een leeg blikje, wat dan weer een spoor van een mens is. Dit lege blikje is dan ook gelijk een test voor de kinderen; weten ze dat dit hier in de natuur niet thuis hoort? Jawel, de meeste kinderen weten gelukkig dat het blikje in de prullenbak hoort.

Verder konden kinderen nog het weer voorspellen, ontdekken hoe de wind waait, morse seinen, knopen leggen, pionieren met hout en touw en oriënteren met kaart en kompas. Kortom een programma waar je al gauw zo’n 3 uur mee bezig kunt zijn. Het is echt een super dag vol leuke en uitdagende opdrachten. Ik kan maar één ding zeggen: Wilde Buiten Dagen? Doen!

About Rolanda

rolanda@casema.nl'
Moeder van 2 kinderen; een dochter van 5 jaar en een zoon van 7 jaar. Alweer bijna 4 jaar schrijf ik voor TrotseMoeder.nl. Ik vind het dan ook super dat ik op TrotseMoeders.nl mijn grote hobby schrijven volop kan vervullen.

Check Also

Wildspoor

Susa Bobke is jaagster in de Allgäu, een van de mooiste natuurgebieden in Zuid-Duitsland. Op …