De grote stilte

de grote stilteHet boek De Grote Stilte speelt zich af in 1972. De jonge Odran Yates gaat in het klooster, omdat zijn moeder hem ervan overtuigd heeft dat het priesterschap zijn roeping is. Hij begint vol ambitie en hoop aan zijn nieuwe leven, toegewijd aan zijn studie en open voor nieuwe vriendschappen. Veertig jaar later staat zijn vertrouwen in de Kerk onder grote druk door de vele onthullingen over misbruik. Vrienden van hem zijn voor het gerecht gesleept, collega’s zijn gevangengezet en vele jonge parochianen zijn getekend voor het leven. Odran vermijdt contact met de buitenwereld uit angst voor afkeurende blikken en beledigende opmerkingen. Maar als een familiedrama oude wonden weer openrijt, voelt hij zich gedwongen om de confrontatie aan te gaan en zijn eigen rol in de gebeurtenissen onder ogen te zien.

de grote stilte 2Recensie
Boyne (1971) maakte naam met de verfilmde (jeugd)roman ‘De jongen in de gestreepte pyjama‘. Deze Ier heeft er vijftien jaar over gedaan om dat eindelijk een boek te schrijven over zijn vaderland Ierland. En wat voor een boek… Met dit nieuwe boek van hem, heeft hij wederom een krachtig en emotionele roman geschreven!

de grote stilte 3Ik moet eerlijk zeggen dat ik in het begin wat moeite had met deze verhaallijn. Het was niet een verhaal waar ik mij gelijk in kon vinden of waar ik een interesse in had. Beter gezegd: ik heb in het begin een paar keer getwijfeld of ik wel verder wilde lezen. Doordat er wel prikkelend geschreven werd, besloot ik om door te zetten en het boek nog een kans te geven. En dat is zeker de moeite waard geweest.

De grote stilte is een zeer overweldigend verhaal dat aangrijpt. Het verhaal was in eerste instantie niet echt mijn ding, maar het pakte mij uiteindelijk wel enorm. Vooral door de spanning in de familie. Dat triggerde mij enorm. Het is een boek dat je blijft lezen en niet weg wilt leggen. Wat je tot het einde aan toe verslaafd houdt om het uit te lezen en dus vooral heel boeiend blijft. Ik vind het zijn beste boek!

De grote stilte – John Boyne
Roman, paperback, 400 pagina’s, uitgeverij Boekerij
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Saray

saray@hupemail.nl'
Met mijn man en onze drie dochters, huisdieren en veel boeken, woon ik in West-Friesland. Ik ben actief in de gemeente waar ik woon, werk fulltime, kook en tuinier graag en ben bovenal moeder.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share