Fantastic Foam Klei: Big-Eyes-Olley

Klei: kinderen zijn er dol op en ouders ruimen – na het spelen – vaak zuchtend alle spullen weer op. Speelklei is leuk, maar het brengt zeker ook nadelen met zich mee. Handen/nagels worden vies, je vindt overal stukjes klei in je huis terug en de plastic attributen voor de klei zijn lastig schoon te krijgen. Fantastic Foam Klei moet daar verandering in brengen. Een klei waar kinderen eindeloos mee kunnen spelen, maar waarmee je ook kleifiguren kunt maken die je kunt laten drogen. Dat drogen gaat dan super makkelijk aan de lucht en een oven is dus niet nodig. Klinkt echt super… Dus gaat mijn dochter er enthousiast mee aan de slag en houd ik in de gaten of het echt zo veel voordelen heeft ten opzichte van alle andere soorten klei.

Recensie
Mijn dochter probeert de klei uit het potje te halen, maar het lukt haar in eerste instantie niet. Het “plakt” wat aan het potje vast, en als je probeert een beetje klei er uit te trekken is daar al snel de verrassing. Ik pak een stuk klei vast en trek… De complete inhoud uit het potje heb ik in mijn handen. Mijn meisje probeert er een stuk van af te trekken en het resultaat is een lang uitgerekt stuk klei. Interessant, vinden wij beiden. Dus we besluiten ieder een uiteinde vast te houden en langzaam doen we stapjes achteruit. Tot hoe ver kunnen we gaan zonder dat onze kleisliert breekt? Erg ver blijkt al snel, want mijn dochter staat aan de andere kant van de kamer als de sliert zo dun is geworden dat het breekt. De sliert hing boven de bank en ligt er nu op en ik voel een “oh oh” al bij mij opkomen. Nergens voor nodig blijkt, we pakken het zo op, geen restjes of vlekken die achterblijven op de bekleding. Mijn dame krijgt er zin in en bedenkt wat we nog meer kunnen doen met de klei. Ik moet eerlijk toegeven, zelf ben ik dan ook net een klein kind en denk lekker mee. De klei blijkt het ook goed te doen als stuiterbal en wij zijn inmiddels ook niet meer te stuiten. Wanneer we weer een lange sliert hebben getrokken roept mijn dochter enthousiast: “het lijkt wel een springtouw!” Inkoppertje voor mama: dat probeer ik wel even uit. Warempel, ik slaag er ook nog in om er welgeteld drie sprongen mee te doen. Bij elke draai van het touw rekt deze verder uit, dus na sprong drie heb ik twee slierten in mijn handen en breekt het boven mijn hoofd. Moeiteloos pak ik de sliert en geen enkele haar is er aan vast blijven plakken. Voor we er erg in hebben is de middag voorbij…

Waaraan dankt Fantasic Foam Klei zijn elasticiteit? Het is een polymeer met groot elastisch vermogen. Het voelt absoluut niet als klei aan, maar boetseert wel zo als klei. Je kunt er alle mogelijke figuren van maken en kleuren mengen gaat eenvoudig en het resultaat wordt mooi, aangezien je heel kleurecht kunt mengen. Fantastic levert geen plastic speelattributen voor de klei (zoals spaghettimakers en andere vormpjes) omdat ze de creativiteit van de kinderen willen stimuleren. Er worden bij ons pakketje wel twee tools meegeleverd: een mesje met vlakke snijkant en kartelzijde en een pennetje voor de kleine details. Goede hulpjes bij het boetseren en – erg prettig – het kartelmesje is nog brandschoon na gebruik, dus geen gepriegel om alle restjes tussen de tandjes uit te peuteren.

Alhoewel je de kunstwerken kunt laten drogen zodat het hard wordt, is dat bij ons nog niet aan de orde. Mijn dame geniet enorm van het spelen met deze klei en bedenkt steeds weer iets nieuws om te maken. Ik denk dat we voorlopig nog niet toe zijn aan de drogende boetseerkunst, maar ik vind het wel een prettig idee dat het gewoon aan de lucht kan drogen. Bovendien is deze klei een stuk makkelijker te vormen dan de stugge gewone klei die hard opdroogt. Wat ik echt super vind aan dit pakketje is dat er schitterende oogjes worden bijgeleverd, inclusief “echte” wimpers. Van de lichtblauwe en witte klei kun je een schattig olifantje maken. Ik zie het al helemaal voor me, maar de oogjes zijn maar even opgeborgen in de kast, totdat mijn dochter echt iets blijvends wil maken. Ik kan haar geen ongelijk geven, Fantastic Foam Klei is super leuk speelgoed, daarmee raken zowel jongens als meiden niet snel uitgespeeld!

Fantastic Foam Klei is verkrijgbaar via de betere speelgoedwinkel of via de webshop.

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Trap er niet in! [review]

Een spel waarbij je nèt niet, of juist wel in ‘drollen’ trapt…. succes verzekerd! Trap …