Laagopgeleide vrouwen blijven roken tijdens zwangerschap

De afgelopen jaren is er veel aandacht besteed aan de gevaren van roken. Uiteraard is roken voor iedereen schadelijk, maar het roken tijdens de zwangerschap brengt extra gezondheidsrisico’s voor de foetus met zich mee. Juist om die reden is er jarenlang aandacht besteed aan de gezondheidswinst wanneer je als zwangere stopt met roken. De grote vraag blijft natuurlijk of de campagnes zinvol zijn geweest of niet. Onderzoeksinstituut TNO en anti-roken stichting Stivoro deden onderzoek naar het rookgedrag van zwangere vrouwen. De uitslag daarvan bevat deels goed nieuws…

Aantal rokende vrouwen daalt
Wanneer de cijfers van rokende zwangeren in 2001 worden vergeleken met de cijfers van 2010 is er een positieve ontwikkeling te zien:  het aantal vrouwen dat tijdens de gehele zwangerschap rookt is gehalveerd. Dat is uiteraard goed nieuws, al is het percentage rokende vrouwen met een kindje in hun buik nog altijd 6,3 %. We zien dus een forse daling, maar we zijn er nog altijd niet. Dat blijkt ook maar weer als we de cijfers van vrouwen in verwachting nader bekijken. Het opleidingsniveau van de toekomstige moeder blijkt bij de keuze van wel of niet doorroken ook van invloed. Van de laagopgeleide vrouwen rookt nog altijd 12,5 % de gehele zwangerschap door. Van de rokende mama’s in spé is er één op de acht dat dagelijks vijf of meer sigaretten rookt tijdens de zwangerschap.

Wat zijn de risico’s van roken tijdens de zwangerschap?
Dat roken gezondheidsrisico’s voor het ongeboren kind met zich meebrengt weten de meeste mensen wel. Maar wat zijn die gevaren nu eigenlijk precies? We zetten het hier nog maar eens op een rij. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op:

  • een miskraam
  • een te vroeg geboren kindje
  • kindje bij de geboorte te klein is
  • aangeboren afwijkingen
  • wiegendood
  • ontwikkeling van Astma in de kinderleeftijd
  • lagere IQ

Er is dus veel gezondheidswinst te behalen wanneer je besluit te stoppen met roken tijdens de zwangerschap!

Rook jij en heb je een kinderwens of ben je zwanger? 
Heb jij een kinderwens en rook je? Of behoor jij tot de groep rokende zwangere vrouwen? ? Informatie inwinnen is – ongeacht of je wel of niet wilt stoppen – belangrijk. Daarvoor kun je uiteraard bij je verloskundige terecht, maar ook is er op internet voldoende informatie te vinden. Wil jij graag direct en vrijblijvend advies op maat hebben? Dan kun je terecht op de website van Stivoro. Zij hebben een vragenlijst voor je klaar staan waar je ongeveer een kwartier de tijd voor nodig hebt. Als je alle vragen hebt beantwoord krijg je een persoonlijk advies dat keurig onderverdeeld is in diverse categorieën.

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Wil je graag zwanger worden, maar ben je verslaafd?

Wanneer je een kinderwens hebt, wil je natuurlijk het beste voor het kindje wat je …

Share
Share